Euro prema dolaru na najnižoj točki u posljednjih 20 godina

Autor: Poslovni.hr , 06. srpanj 2022. u 06:59
Foto: Duško Jaramaz / Pixsell

Trgovci očekuju da će ECB ove godine isporučiti 140 baznih bodova.

Euro je pao na najnižu točku u posljednjih 20 godina u odnosu na dolar jer se trgovci klade da će Europska središnja banka (ECB) sporije podizati kamatne stope zbog opasnosti od pada u recesiju. Zajednička europska valuta pala je za 1,4% na 1,0281 dolara koji od prosinca 2002. nije bio tako jak prema euru. Rezultat je to činjenice da su tržišta novca smanjila ECB-ove uloge nakon što je francuski PMI indeks usluga u utorak revidiran na niže, što dodatno narušava izglede euroregije kojoj prijeti mogućnost nestašice plina.

Posljedice rata u Ukrajini razlog su što ECB, unatoč rekordnoj inflaciji, više nije u mogućnosti tako brzo kao Fed podizati uloge, čime se povećava razlika u kamatnim stopama. Prema Bloombergu, trenutačno je 60% šansi da se euro do kraja godine izjednači s dolarom. Još u ponedjeljak ta je mogućnost bila na 47%. Stručnjaci kažu da je zapravo pitanje trenutka kad će se potpuno izjednačiti.

Trgovci očekuju da će ECB ove godine isporučiti 140 baznih bodova, što je pad u odnosu na prognoziranih 190 baznih bodova prije gotovo tri tjedna. Fed je već podigao kamatne stope za 150 baznih bodova, s 80%-tnom vjerojatnošću tržišta da poraste za 75 baznih bodova u srpnju. “Teško je sada naći nešto što bi moglo ići u korist euru. ECB ostaje pri tome da je u srpnju moguće povećanje od samo 25 bodovnih postotaka. Drugi rastu puno brže”, kaže Dominic Bunning iz HSBC-a. Zbog svega ulagači postaju oprezni prema euru koji je pao i 0,9% u odnosu na franak, na najnižu točku prema toj valuti od 2015.

Komentirajte prvi

New Report

Close