Euro će zamijeniti kunu 2022.

Autor: Poslovni.hr , 09. listopad 2017. u 08:16
Foto: Duško Marušić / Pixsell

Odluka o ulasku neke zemlje u ERM II mehanizam, i to Slovačke, donesena je zadnji put 2005. godine.

Hrvatska narodna banka pripremila je hrvatsku strategiju za uvođenje eura, koja u sebi sadrži izračune koristi i mogućih rizika ulaska u eurozonu, a objavit će je krajem ovog mjeseca zajedno s Vladom. Eurostrategija će poslužiti kao temeljni dokument za javnu raspravu o uvođenju eura, koju će, doznajemo, službeno otvoriti premijer Andrej Plenković. Premijer je već spomenuo da se zalaže za uvođenje eura, nakon čega bi mogao uslijediti i službeni zahtjev za ulazak Hrvatske u ERM II tečajni mehanizam.

Kako piše Večernji list, odluka o ulasku neke zemlje u ERM II mehanizam, i to Slovačke, donesena je zadnji put 2005. godine, a ERM II je predčekaonica u kojoj kandidat prolazi kroz sito i rešeto prije nego što dobije zeleno svjetlo za euro. Poslije Slovačke, koja ima euro od 2009. godine, jedino je Bugarska službeno aplicirala za ERM II, ali je odbijena. Svaka država koja pristupi Europskoj uniji zakonski se obvezala da će uvesti euro, no ne postoji rok u kojemu to mora učiniti niti je preuzimanje zajedničke valute jednostrana odluka.

Zatraži li hrvatska Vlada ulazak u mehanizam ERM II, odnosno uvjeri li Europsku komisiju i ostale države europodručja da kontrolira javni dug te će ga spustiti prema granici od 60 posto u razumnom roku, računa se da bi euro mogao postati hrvatska valuta najranije 2022. ili 2023. godine.

Komentari (8)
Pogledajte sve


pitanje je razina tečaja..7.5 ili 8.5??
10 ako moze 🙂 cim vise

pitanje je razina tečaja..7.5 ili 8.5??

sve kredite konverzija sada 7.5 u eure i slabljenje do 10 kn za 1 euro do 22god do ulaza u euro zonu ,,pa da vidis renasansu marketa i svega,vuk sit a ovce na broju


Znači još se trebamo razdužiti 12 milijardi eura tj 2 milijarde godišnje i ispunit ćemo Mastriški kriterij- prava sitnica

Ne nuzno. Ako pokazemo da smo blizu, i da je trend jasnog padanja, i dug veci od 60% moze proci. Ostale kriterije u osnovi imamo.

Usvajanje Eura bit ce jako dobro za HR, jer je eurizacija vec jako visoka, od stednje, kredita itd. i mi vec snosimo sve rizike i troskove Eura, ali nemamo nikakav benefit. Uvodenje ce eliminirati tecajni rizik.

Bit ce jasnije kolko smo siromasni prema DE, Ire itd.

New Report

Close