Euro blizu najviše razine u gotovo tri mjeseca

Autor: Poslovni dnevnik , 02. lipanj 2020. u 21:59
Foto: GettyImages

Dolar je nakratko zabilježio i najnižu cijenu u tri mjeseca prema kanadskom dolaru, a prema posljednjim podacima bio je na gubitku 0,2 posto u odnosu na zatvaranje dan ranije.

Tečaj eura u utorak je blago oslabio prema dolaru na međunarodnim tržištima, no zadržao se nedaleko najviših razina u 11 tjedana jer je prevladavao optimizam investitora u vezi oporavka globalnog gospodarstva od koronakrize.

Tečaj eura iznosio je 1,1120 dolara, što znači da je oslabio 0,1 posto u odnosu na zatvaranje tržišta dan ranije. No, drži se nedaleko najviših razina od 17. ožujka, od 1,1154 dolara, koliko je nakratko dosegnuo u trgovanju u ponedjeljak.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, u jednom je trenutku pao na najniže razine od sredine ožujka, skliznuvši na 97,73 boda, nakon čega se stabilizirao na 97,82 boda, što znači da je gotovo nepromijenjen u odnosu na prethodno zatvaranje.

0,1

posto oslabio je tečaj europske valute u utorak prema dolaru, dosegnuvši 1,1120 dolara

Japanski jen, utočište u koju investitori sklanjaju kapital u neizvjesnim vremenima, oslabio je 0,2 posto prema dolaru, skliznuvši na 109,79 jena za dolar.

Dolar je nakratko zabilježio i najnižu cijenu u tri mjeseca prema kanadskom dolaru, a prema posljednjim podacima bio je na gubitku 0,2 posto u odnosu na zatvaranje dan ranije.

Na tržištima je prevladao optimizam unatoč sve izraženijim zabrinutostima vezanim za napetosti u američko-kineskim odnosima i masovne prosvjede diljem SAD-a.

„Jačanje valuta čiji tečajevi prate kretanja cijena roba na svjetskim tržištima a slabljenje valuta utočišta pokazuje da su investitori ostali skloni preuzimanju rizika“, rekao je Charalambos Pissouros, viši valutni analitičar u brokerskoj tvrtki JFD Group.

Dodaje da se stječe dojam da investitori i dalje polažu nade u brzi oporavak globalnog gospodarstva budući da vlade diljem svijeta nastavljaju popuštati mjere karantene.

Komentirajte prvi

New Report

Close