EU poziva Svjetsku banku da ne ulaže u naftu i ugljen

Autor: Poslovni dnevnik , 01. ožujak 2021. u 22:00
Foto: REUTERS

Uz potpuno ukidanje ulaganja u naftu i ugljen, Svjetska banka trebala bi postupno smanjivati i ulaganja u plin, smatraju dioničari.

Visoki europski dužnosnici pozvali su Svjetsku banku (SB) da iz strategije za klimatske promjene isključi ulaganja u projekte vezane za naftu i ugljen i postupno ukine ulaganja u one vezane za zemni plin, kazali su izvori.

Izvršni direktori Svjetske banke koji predstavljaju velike europske zemlje-dioničare i Kanadu pozdravili su nastojanja Svjetske banke da kreditiranjem podupire projekte usmjerene smanjenju emisija ugljika.

Kao najveći financijer projekata na području klimatskih promjena u zemljama u razvoju, SB ipak ne bi trebao na tome stati, poručuju oni u pismu na šest stranica u koje je Reuters dobio na uvid.

“Mišljenja smo da bi SB sada trebao napraviti i sljedeći korak i isključiti i sva ulaganja vezana za ugljen i naftu, te dodatno osmisliti politiku postupnog ukidanja ulaganja u projekte vezane uz plin kako bi se u plin ulagalo samo u iznimnim okolnostima”, sugeriraju europski dužnosnici.

Apostrofirali su ulaganje Svjetske banke u iznosu od 620 milijuna dolara u projekt ukapljenog prirodnog plina u Mozambiku vrijedan više milijardi dolara koji je odbor Banke odobrio u siječnju, ali nisu pozvali na njegovo otkazivanje, rekao je jedan od izvora.

Svjetska banka potvrdila je primitak pisma, ali nije objavila njegov sadržaj u cjelini.

Komentirajte prvi

New Report

Close