EU će regulirati kriptovalute

Autor: Tomislav Pili , 08. listopad 2019. u 22:00
Iz projekta Facebookove valute prošloga je tjedna istupio PayPal/REUTERS

Povjerenik za financijske usluge Valdis Dombrovskis tvrdi da će predložiti nacrt regulative.

Europska unija treba definirati novi regulatorni okvir za kriptovalute poput Facebookove libre, izjavio je u utorak povjerenik za financijske usluge Valdis Dombrovskis.

On je jučer odgovarao na pitanja europskih zastupnika tražeći još jedan mandat na toj poziciji. "Europa treba zajednički pristup kriptoimovini kao što je libra. Namjeravam predložiti novu regulativu o tome", kazao je bivši latvijski premijer. Njegovi komentari dio su vala zabrinutosti u Europskoj komisiji zbog Facebookova projekta uvođenja digitalnog platnog sredstva.

 

28 partnera

činilo je skupinu Libra Association

Prema tvrdnjama Financial Timesa, Bruxelles je prošloga tjedna poslao upitnik američkoj kompaniji i Libra Associationu koju čini 28 partnera u kojoj traži niz odgovora na pitanja koja se tiču financijske stabilnosti i zaštite osobnih podataka. Prema tim napisima, upitnik je navodno dio Dombrovskisovih napora za ispitivanjem kako bi EU trebala dopustiti ili regulirati inicijative u kriptovalutama. Istovremeno, Facebookov projekt sve se više "ljulja".

Američka kompanija za obradu plaćanja PayPal odlučila se povući iz Facebookova projekta izdanja digitalne valute libre, odašiljući time prvi konkretan znak kolebanja financijskih partnera u Facebookovu pokušaju širenja na područje internetske trgovine i globalnog plaćanja. PayPal je prošlog petka najavio istupanje iz Libra Associationa, ne navodeći razlog takve odluke. "I dalje podupiremo ciljeve libre i veselimo se nastavku dijaloga o mogućim oblicima suradnje u budućnosti", navodi se u priopćenju američke kompanije.

Odgovarajući na pitanje o povlačenju PayPala, iz Libra Associationa poručuju da su svjesni izazova koji ih čekaju u pokušajima da "rekonfiguriraju" financijski sustav. "Promjena koja će rekonfigurirati financijski sustav da bude okrenut ljudima a ne institucijama u njihovoj službi bit će težak proces. Važnije nam je od svega da ustrajemo u toj zadaći. Za nas je bolje da se kolebljivost pokaže sada nego kasnije", stoji u priopćenju Libra Associationa. 

Komentirajte prvi

New Report

Close