Erste zadržao najviši kreditni rejting među hrvatskim bankama

Autor: Poslovni dnevnik , 25. siječanj 2021. u 07:33
Predsjednik uprave Christoph Schöfböck/GORAN KOVAČIĆ/PIXSELL

Rejting Erste banke tako je zadržao poziciju u investicijskom razredu te i dalje predstavlja najvišu ocjenu neke banke na hrvatskom tržištu.

Međunarodna bonitetna agencija Fitch Ratings potvrdila je dosadašnji, u ožujku 2020. godine dodijeljen kreditni rejting Erste banke, BBB +, uz zadržavanje stabilnih izgleda za dugoročno zaduživanje, izvijestili su iz te banke.

Rejting Erste banke tako je zadržao poziciju u investicijskom razredu te i dalje predstavlja najvišu ocjenu neke banke na hrvatskom tržištu, ujedno se pozicionirajući dvije razine iznad rejtinga koji trenutačno drži Republika Hrvatska, istaknuto je u priopćenju.

Dodaje se da je tzv. standalone Viability rejting (VR) Erste banke također zadržao dosadašnju ocjenu “bb”. Zadržavanje jednake ocjene tzv. standalone pozicije bazirano je na snažnom franšiznom poslovanju na domaćem tržištu, razboritom okviru upravljanja rizicima, čvrstoj kapitalnoj poziciji, stabilnim izvorima financiranja te visokoj razini likvidnosti, kažu iz Erstea.

S druge strane, u kontekstu ranjivosti hrvatske ekonomije, njezinoj visokoj ovisnosti o turizmu te očekivanjima najveće kontrakcije BDP-a u 2020. među zemljama srednje i istočne Europe, kao i predviđenoj umjerenoj stopi oporavka u 2021. na razini od 3,8 posto, orijentacija Erste banke na segment malih i srednjih poduzeća, potrošačko kreditiranje te segment turizma, prema ocjeni Fitcha, mogu reflektirati određene kreditne rizike.

„Zadržavanje dosadašnje ocjene govori u prilog tome da smo i u posljednjih nekoliko mjeseci, u otežanim i vrlo izazovnim uvjetima poslovanja uzrokovanim pandemijom, ali i posljedicama potresa, reagirali vrlo kvalitetno, prilagodivši svoje poslovanje novim okolnostima“, izjavio je predsjednik uprave Christoph Schöfböck.

Komentirajte prvi

New Report

Close