Velika banka izdaje 70 milijuna eura obveznica na domaćem tržištu, godišnja kamata 4,5 posto, ovo je minimalni ulog

Autor: Ana Blašković , 05. lipanj 2023. u 07:00
Christoph Schoefboeck, predsjednik Uprave Erste banke u Hrvatskoj/M. Tironi/PIXSELL

Mogućnost upisa otvorena je do kraja ovog tjedna, zaključno do 16. lipnja u 15 sati.

Erste banka objavila je u petak javni poziv za upis “preferred senior” obveznica na domaćem tržištu kapitala. Dospijeće vrijednosnica cilja se na 2026. godinu, a fiksna kamata ulagateljima iznosi 4,5 posto uz godišnju isplatu kamata.

Izdanjem obveznica Erste banke planira prikupiti 70 milijuna eura kapitala, a predviđena je mogućnost povećanja nominalnog iznosa do petine tog iznosa što će ovisiti o eventualnom interesu ulagača, pojašnjavaju iz Erste banke.

Kotacija u Zagreb i Beč
Emisija obveznica namijenjena je svim investitorima na tržištu kapitala, no uz minimalni iznos pri upisu od 100 tisuća eura pa je izvjesno da će izdanje biti primarno usmjereno na institucionalne ‘igrače’. Mogućnost upisa otvorena je do kraja ovog tjedna, zaključno do 16. lipnja u 15 sati.

400

milijuna eura obveznica izdala je Erste banka 2021.

Podvlačenje crte i objava konačnog iznosa izdanja planirana je za 20. lipnja, kada će obveznice i biti izdane. Na Službeno tržište Zagrebačke burze, ali i Bečke burze obveznice će biti uvrštene u roku jednog radnog dana nakon izdanja.

Iz Erste banke, trećeg po veličini aktive domaćeg kreditora, ističu da je cilj planiranog izdanja “ispunjenje minimalnih zahtjeva za regulatorni kapital i prihvatljive obveze (MREL). Oni su dio europskog regulatornog okvira za jačanje financijskog sustava, povećanja otpornosti kreditnih institucija na nepredviđene stresne scenarije te sprečavanja sistemskog rizika.

Kapital prikupljen izdanjem obveznica banka će iskoristit za “opće namjene financiranja te unapređenje svog temeljnog poslovanja”.

“Uz pružanje dodatnog impulsa razvoju domaćeg tržišta kapitala, realizacijom tog izdanja Erste banka želi dodatno potvrditi svoju poziciju najaktivnijeg izdavatelja obveznica među financijskim institucijama u Hrvatskoj, pri čemu bi ovo izdanje bilo ukupno sedmo po redu, uključujući domaća i međunarodna”, ističu.

Skok cijene
U priopćenju podsjećaju da je Erste 2021. kao prva banka u Hrvatskoj uspješno realizirala izdanje vlastitih obveznica na međunarodnom tržištu kapitala, u ukupnom nominalnom iznosu od 400 milijuna eura. Podsjetimo, prethodno izdanje imalo je dospijeće 2028. godine uz opciju opoziva nakon isteka šest godina.

Koliko su se u međuvremenu drastično promijenili uvjeti financiranja zahvaljujući podizanju referentnih kamatnih stopa ilustrira činjenica da se u prethodno izdanju banka investitorima obećala godišnju kamatnu stopu od 0,75 posto, šest puta manje nego danas.

Komentirajte prvi

New Report

Close