Efekti ‘zero Covid’ politike desetak kineskih biznismena doveli do Hrvatske

Autor: Marija Brnić , 27. studeni 2022. u 08:15

Nakon tri godine u Zagrebu će se održati Hrvatsko-kineski gospodarski forum.

Kina je ovih dana objavila nove, nešto blaže protuepidemijske mjere, koje su zbog stroge politike “nula slučajeva” do sada podrazumijevale apsolutnu zatvorenost zemlje za strance. Turisti i dalje ne mogu ući u Kinu, no radi ublažavanja negativnih posljedica na gospodarstvo, Kina se otvara za ulazak predstavnicima multinacionalnih kompanija i stranih ulagača. Ujedno, državne banke će snažnije stati uz tamošnje tvrtke i Kina ponovno kreće u proaktivnu kampanju na stranim tržištima.

Zanimanje zbog EU-a

Tako se u Zagrebu održao Hrvatsko-kineski gospodarski forum, na kojemu je 15-ak kineskih tvrtki vodilo poslovne B2B razgovore s hrvatskim kompanijama. Posljednji put takvi su razgovori održani prije točno tri godine u Zagrebu. Interes kineskih tvrtki za poslovanje u Hrvatskoj raste nakon ulaska u EU, a za izravne razgovore s kineskim gospodarstvenicima interes je iskazalo 20 hrvatskih poduzeća. Uglavnom je s obje strane riječ o tvrtkama iz sektora poljoprivrede i prehrambene industrije, IT-a, energetike, te turizma i agencija za nekretnine.

Neke od kineskih tvrtki odabrali su Hrvatsku kao lokaciju za svoje projekte u Europi, konkretno Hainan Nanhai Blue Capacity Economic Development, veliki gospodarski sustav koji posluje u različitim sektorima od poljoprivrede, elektroindustrije do visokotehnološke proizvodnje i brodogradnje. U Europi, naime, planira pokrenuti poljoprivrednu proizvodnju u tri zemlje – u Češkoj, Poljskoj i Hrvatskoj, a konkretniji je cilj proizvodnja stočne hrane, mesa i mesnih proizvoda. Tvrtka Xi’an TianLong Science and Technology nudi suradnju u istraživanju, razvoju i proizvodnji instrumenata i in vitro dijagnostičkih reagensa u području genetskog testiranja i molekularne dijagnostike, a i tvrtka BGI Genomics, koja posluje u 100 država, želi i u Hrvatskoj izravno uspostaviti suradnju s medicinskim i znanstvenim ustanovama za plasman svoje tehnologije i istraživanja vezanih uz genomsko sekvenciranje. COFCO International, kao globalna platforma kineske prehrambene industrije, u Hrvatskoj želi ostvariti suradnju u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu.

Anshan Xingong Construction tvrtka je koja se bavi proizvodnjom građevinskog materijala i u Hrvatskoj u kojoj slijedi velika obnova ispituje mogućnost suradnje, a mogućnost za prekomorski prijevoz teških tereta s Hrvatskom traže predstavnici Chinese-Polish Joint Stock Shipping Company. Suradnju u energetskoj industriji nudi CHINT Noark Electric, koji svoja napredna rješenja plasira u 140 zemalja svijeta. Na hrvatsko tržište želi i Ningbo Sanxing Smart Electric s naprednim rješenjima za sustave distribucije i korištenja električne energije, od pametnih brojila, transformatora i trafostanica do punjača za električna vozila.

Uvoz snažno raste

Na forumu su bili i predstavnici Huawei Croatia, koji žele jačati suradnju u industriji ICT infrastrukture, a partnere i zastupnike za hrvatsko tržište traži i tvrtka Shaanxi Zhongtuo Mine Equipment, specijalizirana za razvoj i prodaju opreme u gradnji mostova, autocesta i tunela. I najveći proizvođač kugličnih ležajeva Xibei Bearing želi istražiti hrvatsko tržište. Uvoz iz Kine snažno raste i ove godine (889 milijuna eura u prvih osam mjeseci) i uvelike nadmašuje naš izvoz (62 milijuna eura), u kojemu dominiraju sirovine i manje obrađeni proizvodi poput drva (gotovo 40% izvoza) te mramora i vapnenačkog kamena te građevinska stolarija. Najsloženiji proizvod koji se plasiramo je motorno vozilo za posebne namjene. Iz Kine se uvozi – sve. Što se kineskih ulaganja u Hrvatsku tiče, ona su do kraja 2021. iznosila 179,5 milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close