ECB povećao pandemijski otkup duga za 500 milijardi eura

Autor: Tomislav Pili , 10. prosinac 2020. u 22:00
Christine Lagarde, predsjednica Europske središnje banke/REUTERS

PEPP program povećan je na 1,85 bilijuna eura, a njegovo gašenje očekuje se najranije krajem ožujka 2022. godine, priopćio je ECB.

Europska središnja banka (ECB) pojačala je svoje napore u zaštiti eurozone od moguće dvostruke recesije objavivši dodatne monetarne poticaje i poručivši da će upumpavati novac dok pandemijska kriza ne završi.

ECB je jučer, u skladu s očekivanjima analitičara, proširio svoj pandemijski program otkupa obveznica za još 500 milijardi eura, iako je produženje njegova trajanja nešto manje od prognoza.

S obzirom da je ekonomski rast eurozone negativno pogodio drugi val zatvaranja gospodarstva – doduše nešto blaži nego proljetni – analitičari su očekivali dodatnu monetarnu podršku ECB-a.

Zadržane kamatne stope

Na zasjedanju u četvrtak Vijeće guvernera je odlučilo zadržati sve tri ključne kamatne stope na dosadašnjim razinama (0, 0,25 i -0,50 posto).

Kako stoji u priopćenju, u ECB-u očekuju da će ključne kamatne stope ostati na sadašnjim ili još nižim razinama dok ne bude vidljivo da se stopa inflacije približava blizu dva posto.

Dok je odluka o zadržavanju kamatnih stopa bila očekivana, oči financijaša bile su uprte u odluku o povećanju i produženju Pandemijskog izvanrednog programa otkupa (PEPP). ECB ga je povećao za još 500 milijardi eura – najmanji iznos koji su financijski analitičari očekivali – na iznos od 1,85 bilijuna eura.

200

milijardi eura mjesečno iznos je po kojem će ECB nastaviti otkupljivati obveznice u sklopu starijeg programa otkupa

Podsjetimo, za ovaj je program prvotno izdvojen iznos od ukupno 750 milijardi eura koji se trebao provoditi barem do kraja 2020. godine.

Prema lipanjskoj odluci ECB-a, PEPP je povećan za 600 milijardi na ukupno 1,35 bilijuna eura i produljen najmanje do lipnja 2021. godine. Dok su analitičari očekivali da će trajanje PEPP-a biti produženo do kraja 2022. godine, središnja banka eurozone najavila je njegovo gašenje najranije krajem ožujka 2022. godine.

„U svakom slučaju, Vijeće guvernera će provoditi kupnju imovine dok ne prosudi da je kriza s koronavirusom završena“, priopćili su iz ECB-a. Treća je odluka o dodatnoj prilagodbi uvjeta treće serije Ciljanih dugoročnih operacija refinanciranja (TLTRO), odnosno iznimno povoljnih zajmova bankama. Banka je produžila razdoblje povoljnih uvjeta za još godinu dana, do lipnja 2022. godine.

Tri dodatne operacije

K tome, između lipnja i prosinca iduće godine provest će se tri dodatne operacije. Podignuta je i razina ukupnog iznosa koji banke mogu posuditi, s 50 posto portfelja prihvatljivih kredita na 55 posto.

ECB je najavio i da će ponuditi četiri dodatna programa Pandemijskih izvanrednih dugoročnih operacija refinanciranja (PELTRO) tijekom iduće godine.

Valja izdvojiti i odluku da se program otkupa imovine nastavi po mjesečnom iznosu od 20 milijardi eura. U ECB-u i dalje očekuju da se kupnja obveznica unutar tog programa nastavi onoliko dugo koliko je potrebno za osnaženje ublažavajućeg utjecaja politike kamatnih stopa.

ECB je najavio da će program otkupa imovine biti okončan netom prije početka povećanja ključnih kamatnih stopa.

Komentirajte prvi

New Report

Close