ECB ostavio ključnu kamatnu stopu na 4%

Autor: Ana Blašković , 25. siječanj 2024. u 22:00
Predsjednica ECB-a Christine Lagarde /REUETRS

Iz ECB-a poručuju da najnovije informacije uglavnom potvrđuju prethodnu ocjenu inflacijskih izgleda u srednjem roku.

Upravno vijeće Europske središnje banke (ECB) odlučilo je u četvrtak da će ključna kamatna stopa eurozone ostati nepromijenjena na 4 posto, signalizirajući da inflacija pada očekivano, ali ponavljajući raniji oprez oko (pre)uranjenog snižavanja cijene novca.

Iz ECB-a poručuju da najnovije informacije uglavnom potvrđuju prethodnu ocjenu inflacijskih izgleda u srednjem roku. Na ukupnu inflaciju djelovao je pozitivan bazni učinak povezan s energijom, ali nastavio se trend smanjivanja temeljne inflacije i prethodna povećanja kamatnih stopa i dalje se snažno prenose na uvjete financiranja.

Pooštreni uvjeti financiranja nepovoljno utječu na potražnju što pridonosi smanjenju inflacije, ističe ECB.

“Upravno vijeće odlučno se zalaže za što skoriji povratak inflacije na njegov srednjoročni cilj od 2 posto. Na temelju sadašnje procjene Upravno vijeće smatra da su ključne kamatne stope ESB‑a na razinama koje će, budu li se dovoljno dugo održale, dati znatan doprinos postizanju tog cilja”, poručeno je nakon prve ovogodišnje sjednice.

Iz Frankfurta ponavljaju da će budućim odlukama određivati razine ključnih kamatnih stopa koje će biti dovoljno restriktivne “onoliko dugo koliko to bude potrebno”.

Razočaravajuće brojke o industrijskoj proizvodnji, proizvođačkim cijenama, narudžbama i trgovini na malo ukazuju na usporavanje europske ekonomije, no neizvjesnost oko izgleda inflacije izazivaju napadi Huta na brodove u Crvenom moru i posljedični skok vozarina.

Tržišta su vrlo blago reagirala na ECB-ovu odluku da cijenu novca zadrži na istoj razini od rujna prošle godine. Euro je neznatno porastao na 1,0878 dolara u odnosu na dolar. 

Komentirajte prvi

New Report

Close