‘ECB mora ustrajati na strožoj politici’

Autor: Poslovni dnevnik , 21. rujan 2022. u 22:00
Luis de Guindos, potpredsjednik Europske središnje banke/Reuters

Visoki troškovi energije i prekid isporuka ruskog plina pritisnuli su rast gospodarstva, povećavajući rizik od racioniranja potrošnje energije tijekom zime.

Eurozona bi zbog pojačanih rizika mogla ove zime kliznuti u recesiju, ali ona neće sama po sebi zauzdati inflaciju, upozorio je dužnosnik Europske središnje banke (ECB) Luis de Guindos, naglasivši da banka mora ustrajati u strožoj monetarnoj politici.

Visoki troškovi energije i prekid isporuka ruskog plina pritisnuli su rast gospodarstva, povećavajući rizik od racioniranja potrošnje energije tijekom zime. Visoki računi financijski pogađaju kućanstva i tvrtke koje smanjuju potrošnju.

”Tržišta vjeruju da će usporavanje gospodarstva samo po sebi smanjiti inflaciju”, rekao je u srijedu na konferenciji u Njemačkoj potpredsjednik ECB-a. “To, zapravo,… nije točno. I monetarna politika mora odigrati svoju ulogu”, naglasio je Guindos.

Najnoviji ekonomski podaci ukazuju na značajno usporavanje gospodarstva i pretežu rizici koji bi značili slabije izglede za gospodarstvo ove zime od stagnacije koju ECB trenutno prognozira, upozorio je de Guindos.

Komentirajte prvi

New Report

Close