DZS: U srpnju usporio rast industrijske proizvodnje

Autor: Josipa Ban , 01. rujan 2022. u 21:59
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA), u osvrtu na izvješće DZS-a, ističu da je rast industrijske proizvodnje, uz rast trgovine na malo, nastavak povoljnih kretanja za treće tromjesečje.

Industrijska je proizvodnja u srpnju porasla 2,9 posto na godišnjoj razini, dok je na mjesečnoj pala 1,9 posto, pokazuju podaci DZS-a. Rast u srpnju sporiji je od onoga prije mjesec dana, kada je proizvodnja porasla 3,8 posto na godišnjoj razini.

Analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA), u osvrtu na izvješće DZS-a, ističu da je rast industrijske proizvodnje, uz rast trgovine na malo, nastavak povoljnih kretanja za treće tromjesečje. To pak, kažu, upućuje na solidan gospodarski rast i u razdoblju od srpnja do rujna.

Što se pak sektora tiče, rast proizvodnje u srpnju zabilježen je u njih četiri. Najviše, 14,1 posto u proizvodnji kapitalnih dobara. Potom, 10,5 posto u proizvodnji energije, dok je proizvodnja trajnih dobara za široku potrošnju ojačala 4,3, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju 1,2 posto. Pala je samo proizvodnja intermedijarnih proizvoda – i to 3,1 posto.

Ipak, analitičari RBA upozoravaju i na negativne rizike. “Nepovoljan utjecaj aktualnih geopolitičkih sukoba negativno se odražava na oporavak inozemne potražnje zbog ovisnosti pojedinih hrvatskih važnijih trgovinskih partnera o Rusiji. Isto tako, snažni inflatorni pritisci i problemi u lancima opskrbe djelovat će u negativnom smjeru i umanjivati potencijalna snažnija ostvarenja”, zaključuju.

Komentirajte prvi

New Report

Close