Dužnosnici središnje banke SAD-a ‘gase’ nervozu na burzi

Autor: Tomislav Pili , 25. ožujak 2019. u 22:00
U ponedjeljak su najteže stradale azijske burze / REUTERS

Globalni investitori uznemireni zbog inverzije krivulje prinosa.

Na azijske burze u ponedjeljak se najsnažnije odrazila inverzija krivulje prinosa na američke obveznice što je od kraja 2. svjetskog rata pouzdan znak da je ekonomska kriza pred vratima.

Srezan japanski Nikkei

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks potonuo je više od tri posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Šangaju, Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu skliznule između 0,7 i 1,7 posto. Azijske ulagače pokolebao je pad cijena dionica na Wall Streetu u petak za više od 1,7 posto, što je njihov najveći dnevni pad od početka siječnja, a posljedica je niza naznaka usporavanja rasta globalnog gospodarstva. Ulagače zabrinjava tzv. inverzija krivulje prinosa na američke obveznice, pri čemu su dugoročni prinosi pali ispod kratkoročnih. Naime, u petak se prinos na 10-godišnje američke obveznice spustio do 2,42 posto što je niže od prinosa na tromjesečne dužničke vrijednosnice. Drugim riječima, investitori smatraju da je američkoj riznici rizičnije posuđivati novac na rok od tri mjeseca nego na 10 godina. Prvi je to slučaj od 2007. godine, a ovakva pojava u 75 godina predskazala je svaku recesiju.

 

2,43 posto

dosegnuo je u petak prinos na 10-godišnji dug SAD-a

Naime, kada se razlika između kratkoročnog i dugoročnog prinosa praktički izjednači, to je signal kako investitori nisu sigurni da će nastaviti ekonomski rast. “Kretanja na tržištima obveznica su veliki upozoravajući signal za sve koji pokušavaju biti optimistični u vezi dionica. Rast gospodarstva i krivulje prinosa na obveznice sada bi trebali biti u fokusu ulagača u dionice i teško je očekivati rast tržišta dionica dok se ne stabilizira povjerenje u gospodarstvo i dok se tržište obveznica ne normalizira”, pišu analitičari JPMorgana u osvrtu na situaciju na tržištima. Da dionice posljednjih dana nisu privlačna roba govori i podatak Bank of America Merrill Lynch prema kojem su ulagači prošloga tjedna povukli iz dionica 20,7 milijardi dolara.

U obveznice su pak uložili 12,1 milijardu dolara što je najveći tjedni priljev od početka prošle godine. Predsjednik čikaškog Feda Charles Evans u ponedjeljak je pokušao umiriti investitore ističući s konferencije u Hong Kongu kako mu je razumljiva nervoza tržišta, ali je i dalje uvjeren u dobre prognoze američkog ekonomskog rasta.

Blaži pad u Europi

Za Evansa je ova inverzija “prlično uska”. “Moramo uzeti u obzir da smo imali pad dugoročnih kamatnih stopa. Dio toga je strukturne prirode i ima veze s nižim trendom rasta i nižim realnim kamatnim stopama. Smatram da je u takvom okružju vjerojatno prirodnije da je krivulja prinosa ravnija nego u prošlosti”, ocjenjuje Evans, a prenosi Reuters. Na europskim i američkim burzama cijene dionica u ponedjeljak su također pale, ali nešto blaže nego u Aziji.

Nakon 15.30 sati STOXX 600 indeks gubio je 0,64 posto dok je londonski FTSE indeks oslabio 0,7 posto, na 7154 bodova. Frankfurtski DAX skliznuo je 0,4 posto, na 11.316 bodova, a pariški CAC 0,5 posto, na 5247 bodova. Na Wall Streetu Dow Jones i S&P 500 gubili su na otvaranju trgovanja oko 0,2, odnosno 0,3 posto dok je tehnološki Nasdaq bilježio nešto veći minus od 0,5 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close