Draghi ostavlja nasljednici posvađane guvernere ECB-a

Autor: Tomislav Pili , 21. listopad 2019. u 22:00
Mario Draghi bio je na čelu banke eurozone osam godina/REUTERS

Obnovi otkupa državnih obveznica najavljenoj u rujnu protivi se trećina članova vijeća ECB-a.

Mario Draghi u četvrtak će voditi zadnju sjednicu Vijeća guvernera Europske središnje banke (ECB) kao predsjednik te institucije, a analitičari očekuju da će proteći bez ikakvih najava promjene monetarne politike.

"Najveći dio sastanka proteći će u oproštaju od Draghija. To bi mogao biti emocionalni trenutak za njega", izjavio je za Reuters Frederik Ducrozet, analitičar Pictet Wealth Managementa. 

Ceremonijalna sjednica 
Više-manje ceremonijalnom sjednicom označit će se kraj Draghijeva osmogodišnjeg mandata na čelu ECB-a koji službeno završava 31. listopada. S obzirom da je na rujanskoj sjednici najavljeno daljnje snižavanje kamatne stope i obnova otkupa obveznica kako bi se potaklo gospodarstvo, na dnevnom redu mogla bi biti tek tehnička razrada tih odluka.

 

20 mlrd.

eura vrijednih državnih obveznica otkupljivat će mjesečno ECB

Međutim, upravo zbog tih odluka, posebno potonje o ponovnom pokretanju kvantitativnog popuštanja talijanski ekonomist ostavlja iza sebe duboko podijeljeno Vijeće guvernera s kojim će se morati pozabaviti nova predsjednica Christine Lagarde. Naime, više od trećine guvernera, među njima i čelnici središnjih banaka Francuske i Njemačke, oštro se protivi novom pokretanju otkupa obveznica što prijeti učinkovitosti ECB-ove politike.

Za financijska tržišta podjela među guvernerima osnažila je percepciju da je ECB-ov manevarski prostor ograničen. Ipak, analitičari smatraju da to neće pokolebati Marija Draghija. "S Draghijeve točke gledišta, reći će da je dijalog važan i da razlike u mišljenju postoje, ali dokle god većina podržava politiku, ona će biti provedena", kaže Anatoli Annenkov, ekonomist u Société Générale. 

U pozitivnom tonu 
Obnovljeni otkup obveznica koji počinje u studenom "gutat" će mjesečno 20 milijardi eura. Dio analitičara očekuje da će ECB u četvrtak najaviti da će nova runda biti vrlo slična prošloj gdje su glavninu otkupljenih obveznica činili državni dužnički papiri.

Mario Draghi nedavno je pozvao vlade članica eurozone da iskoriste fiskalnu politiku kako bi ojačale dugoročni ekonomski rast i stopu inflacije. Očekuje se da će te poruke Draghi ponoviti i u četvrtak, iako će vjerojatno htjeti zaključiti sjednicu u pozitivnom tonu. "Njegova će poruka vjerojatno biti da bi stanje u eurozoni bilo gore da je ECB učinio manje", smatra Annenkov. 

Komentirajte prvi

New Report

Close