Dolazak uragana i slabiji dolar poskupjeli naftu

Autor: Poslovni dnevnik , 27. rujan 2022. u 22:00
Uragan Ian kreće se prema američkom dijelu Meksičkog zaljeva/REUTERS

Cijena barela sirove nafte na londonskom je tržištu u odnosu na prethodno zatvaranje porasla za 1,11 dolara, na 85,17 dolara.

Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima s najniže razine u zadnjih devet mjeseci, poduprte ograničenjima ponude iz američkog dijela Meksičkog zaljeva uoči udara uragana Iana i blagog pada američkog dolara.

Cijena barela sirove nafte na londonskom je tržištu u odnosu na prethodno zatvaranje porasla za 1,11 dolara, na 85,17 dolara. U ponedjeljak je barel potonuo na 83,65 dolara, najnižu razinu od siječnja. Barel je na američkom tržištu poskočio 1,08 dolara, na 77,79 dolara.

Očekivanja analitičara da bi Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici, poznati kao OPEC+, mogli pokrenuti mjere da zaustave pad cijena smanjenjem opskrbe, također su poduprli cijene. Sljedeći sastanak OPEC-a + bit će 5. listopada.

Cijene sirove nafte skočile su početkom 2022. godine. U Londonu se cijena barela u ožujku, nakon ruskog pokretanja invazije na Rusiju, približila rekordnoj razini od 147 dolara, i dodatno povećala brigu za ponudu.

No nakon toga prevagnula je zabrinutost zbog recesije, visokih kamata i snage dolara. Zatišje jačanja ​američkog dolara, koji je ranije dosegnuo najvišu razinu u zadnjih 20 godina, također je poduprlo cijene. Jak dolar čini sirovu naftu skupljom za kupce koji koriste druge valute i odvraća ulagače od rizične imovine.

Smanjenje opskrbe ponovno je u fokusu i cijenama daje određenu potporu. BP i Chevron su objavili da su zaustavili rad platformi na pučini Meksičkog zaljeva zbog približavanja uragana Ian. Pad cijena nafte povećava nagađanja da bi OPEC+ mogao intervenirati.

Komentirajte prvi

New Report

Close