Dolar raste dok se čeka podatak o inflaciji, bitcoin najniži u 7 dana

Autor: Poslovni dnevnik , 14. rujan 2021. u 22:00
Dolarov indeks jučer se kretao oko 92,547 bodova/REUTERS

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najvažnijih svjetskih valuta, tijekom prijepodneva kretao se oko 92,547 bodova.

Dolar se u utorak zadržao ispod najviših razina u dva i pol tjedna prema košarici drugih šest najvažnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima, dok investitori radi daljnjih smjernica oko mogućih smanjenja poticaja čekaju najnovije izvješće o inflaciji u SAD-u.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najvažnijih svjetskih valuta, tijekom prijepodneva kretao se oko 92,547 bodova, te je bio 0,14 posto u minusu u usporedbi sa zatvaranjem trgovanja dan ranije.

U ponedjeljak je nakratko dosegnuo najvišu razinu u dva i pol tjedna od 92,887 bodova. Istodobno, tečaj eura ojačao je 0,13 posto, na 1,1823 dolara, te se time odmaknuo od najniže razine od 27. kolovoza od 1,17705 dolara, na koje je kliznuo u trgovanju dan ranije.

U fokusu investitora sada su najnoviji ključni gospodarski pokazatelji iz SAD-a, koji su na rasporedu za objavu u ovome tjednu, a posebno će ih pratiti pred skorašnju sjednicu američke središnje banke Fed, zakazanu za 21.-22. rujna.

Na valutnim je tržištima relativno mirno pred izvješće o inflaciji koje bi investitorima moglo dati neke odgovore u vezi vremenskog okvira u kojem bi Fed mogao početi razmatrati postupno smanjenje poticaja.

Ekonomisti očekuju da će indeks potrošačkih cijena koji isključuje promjenjive cijene energije i svježe hrane pokazati rast cijena u kolovozu za 0,3 posto u odnosu na mjesec ranije.

U srpnju su prema mjesecu ranije bile više također za 0,3 posto, a u lipnju za 0,9 posto. Na tržištima kriptovaluta, vrijednost bitcoina jučer je kliznula na 43.400 dolara, najnižu razinu u gotovo tjedan dana, da bi se u kasnijem trgovanju ponešto stabilizirala na 45.395 dolara, pokazali su podaci CoinMarketCapa.

Komentirajte prvi

New Report

Close