Dolar pod pritiskom: Hoće li FED smanjiti ključne kamatne stope?

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. lipanj 2019. u 10:11
Foto: Getty Images

Blage oscilacije tečajeva bile su prošloga tjedna posljedica i opreza ulagača ulagača uoči sastanka predsjednika SAD-a i Kine Donalda Trumpa i Xi Jinpinga na skupu G20 najvećih svjetskih gospodarstava u Japanu.

Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga je tjedna blago pala jer će američka središnja banka vjerojatno već u srpnju smanjiti ključne kamatne stope.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je prošloga tjedna 0,1 posto, na 96,13 bodova, blizu najniže razine u tri mjeseca.

Pritom je američka valuta u odnosu na europsku oslabila 0,1 posto, pa je cijena eura dosegnula 1,1370 dolara.

U odnosu na japansku valutu, tečaj dolara porastao je, pak, 0,5 posto, na 107,85 jena, odmaknuvši se od najniže razine u pet mjeseci.

Američka je valuta pod pritiskom jer je prilično jasno da bi Fed već u srpnju mogao smanjiti kamatne stope, čime bi se završio višegodišnji ciklus povećanja kamata.

Doduše, predsjednik američke središnje banke Jerome Powell bio je prošloga tjedna suzdržan u svojim porukama, pa je kazao da Fed razmatra da li nesigurnost po pitanju američkih carina, sukob SAD-a s trgovinskim partnerima i slabljenje inflacije zahtijevaju smanjenje kamata.

Powell je također istaknuo da je Fed nezavisan i izoliran od kratkoročnih političkih pritisaka, čime je odgovorio na prethodne poruke predsjednika SAD-a Donalda Trumpa koji je pozvao središnju banku da smanji kamate za pola postotnog boda i kazao da Fed „na zna što radi”.

Doduše, i dalje se očekuje da će Fed u srpnju smanjiti kamate, ali ne za 0,50 nego za 0,25 postotnih bodova.

Blage oscilacije tečajeva bile su prošloga tjedna posljedica i opreza ulagača ulagača uoči sastanka predsjednika SAD-a i Kine Donalda Trumpa i Xi Jinpinga na skupu G20 najvećih svjetskih gospodarstava u Japanu.

U subotu su, doduše, Trump i Xi postigli dogovor o nastavku trgovinskih pregovora, no kineski mediji pišu kako je do eventualnog konačnog sporazuma dug put jer se po nekim pitanjima stavovi dvije zemlje razlikuju koncepcijski.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Mogu samo pitati ovdje nešto
: ….kako to da banke na našoj burzi dijele izdašne dividende….pa., čekaju
ih enormni izdaci za tužbe za švicarce..
…i drugo….kako je sada odjedanput, ničim uzrokovan HT digao dividendu..?

New Report

Close