Dolar oštro pao, euro ojačao

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. studeni 2023. u 13:52
foto: unsplash

Dolarov indeks, koji prati vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, potonuo je prošloga tjedna 1,9 posto, na 103,81 bod, najnižu razinu od početka rujna.

Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna oštro pala jer ulagači vjeruju da je zbog usporavanja inflacije u SAD-u završen ciklus povećanja kamata američke središnje banke.

Dolarov indeks, koji prati vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, potonuo je prošloga tjedna 1,9 posto, na 103,81 bod, najnižu razinu od početka rujna.

Pritom je dolar prema europskoj valuti pao 2,1 posto, pa je cijena eura dosegnula 1,0910 dolara.

Tečaj dolara pao je i prema japanskoj valuti, za 1,2 posto, na 149,65 jena.

Oštar pad tečaja dolara uslijedio je nakon što je u utorak objavljeno da je u SAD-u u listopadu stopa inflacije skliznula na 3,2 posto, s 3,7 posto u rujnu.

I niz drugih izvješća potvrdio je da inflacija popušta, što je podržalo tezu da Fed neće trebati dodatno zaoštravati monetarnu politiku.

Od ožujka prošle godine Fed je povećao ključne kamatne stope za 5,25 postotnih bodova kako bi suzbio inflaciju.

No, na posljednje dvije sjednice čelnici Feda ostavili su kamate nepromijenjene, pa ulagači vjeruju da je ciklus povećanja cijene novca završen, premda iz Feda poručuju da je moguće daljnje zaoštravanje monetarne politike.

U idućem razdoblju kretanja na tržištu ovisit će uglavnom o špekulacijama o tome kada bi Fed mogao početi smanjivati kamate.

Na tržištu novca procjenjuje se da bi prvo smanjenje kamata Feda moglo uslijediti u svibnju iduće godine, a da bi do kraja iduće godine kamate mogle biti smanjene za ukupno jedan postotni bod.

Komentirajte prvi

New Report

Close