Dolar ostao stabilan unatoč burnom trgovanju

Autor: Poslovni dnevnik , 09. siječanj 2024. u 18:00
Indeks dolara dosegao je 103,10, najvišu vrijednost od sredine prosinca/Shutterstock

Indeks dolara dosegao je 103,10, najvišu vrijednost od sredine prosinca, da bi se potom blago korigirao na 102,4.

Vrijednost američkog dolara ostala je nepromijenjena u burnom trgovanju u petak nakon objave da je najveće svjetsko gospodarstvo otvorilo više radnih mjesta nego se očekivalo što je ohladilo prognoze o skorom rezanju kamatnih stopa Feda, piše FT.

Indeks dolara dosegao je 103,10, najvišu vrijednost od sredine prosinca, da bi se potom blago korigirao na 102,4. Prošlog tjedna američka valuta porasla je 1,05 posto, što je najveći tjedni rast od prošlog srpnja.

U prosincu je u SAD-u otvoreno 216.000 novih radnih mjesta, daleko iznad konsenzusa da je tržište rada dovoljno snažno da stvori ‘tek’ 170.000 radnih mjesta. Stopa nezaposlenosti od studenog je na stabilnih 3,7 posto, premda se očekivalo da će porasti na 3,8 posto.

Prosječne plaće porasle su 0,4 posto na mjesečnoj osnovi, u odnosu na predviđanja rasta od 0,3 posto. Snažno tržište rada dodatno će ojačati snagu američkih potrošača što će Fed uzeti u obzir kao otegotnu okolnost u hlađenju potražnje kako bi se inflacija približila ciljanoj.

“To je očito jako izvješće. Tržište je ‘nanjušilo’ snažno izvješće o radnim mjestima u proteklih nekoliko dana, pa možda reakcija nije tako jaka koliko je mogla biti”, rekao je Adam Button, glavni valutni analitičar u ForexLiveu u Torontu.

U odnosu na japanski jen dolar je porastao 0,3 posto, na 145,21. Vrijednost eura ostala je nepromijenjena, na 1,0947 dolara. Zajednička europska valuta pala je u tjednu 0,9 posto, što je njezin najveći tjedni pad od početka prosinca.

Ulagači očekuju smanjenje referentnih kamatnih stopa u pet navrata u ovoj godini, po 25 postotnih bodova. Na kraju godine očekuje se krajnja stopa od četiri posto, u usporedbi sa sadašnjih 5,25 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close