Dolar ojačao prema euru za 0,6 posto, ali će se u narednim danima naći pod pritiskom

Autor: Poslovni dnevnik , 23. kolovoz 2020. u 21:59
Dolarov indeks u petak je porastao 0,56 posto/REUTERS

Dolarov indeks prema košarici šest ostalih ključnih svjetskih valuta porastao je 0,56 posto, na 93,31 bod.

Euro je u petak oslabio na međunarodnim tržištima valuta nakon što su najnoviji podaci iz eurozone pokazali posustajanje gospodarskog oporavka u kolovozu pod utjecajem učestalih novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Euro je prema dolaru oslabio 0,6 posto, na 1,1784 dolara. Dolarov indeks prema košarici šest ostalih ključnih svjetskih valuta porastao je 0,56 posto, na 93,31 bod.

Trgovci su se fokusirali na izvješće londonske tvrtke Markit koje je pokazalo posustajanje oporavka eurozone u kolovozu zbog slabe potražnje u uslužnom sektoru u uvjetima opetovanog rasta broja zaraženih koronavirusom.

„Čini se da najnovije procjene kolovoških PMI-ja u Francuskoj i Njemačkoj signaliziraju zastoj ekonomskih aktivnost“, tumači Michael Hewson iz CMC Marketsa. Markitovo izvješće zasjenilo je podatak da je u SAD-u u prošlom tjednu ponovo više od milijun građana zatražilo isplatu naknada za nezaposlene.

U prethodnom tjednu njihov je broj kliznuo ispod milijun prvi puta od početka epidemije. Neočekivano velik rast broja zahtjeva potvrdio je upozorenja središnje banke da ne treba iščitavati previše iz poboljšanja na tržištu rada, naznačenog pojačanim zapošljavanjem.

Stoga su ponovo ojačale sumnje u brzi oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva od koronakrize. Te će bojazni, zajedno s velikom količinom dolara u opticaju, vjerojatno pritisnuti američku valutu u idućim tjednima, smatraju analitičari.

Neizvjesnost koja obavija dolar nagriza njegov status sigurnog ulaganja u nesigurnim vremenima, upozorava analitičar Commerzbanka Ulrich Leuchtmann. „Ukratko se može reći: održivi oporavak dolara malo je vjerojatan sve dok ga tržišta smatraju pretjerano velikim rizikom“, dodaje Leuchtmann.

Komentirajte prvi

New Report

Close