Dolar na najnižoj razini u zadnjih mjesec dana

Autor: Poslovni dnevnik , 05. rujan 2021. u 22:00
Dolarov indeks kliznuo je na 92,151 bod po prvi put od 5. kolovoza/Reuters

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, kliznuo je na 92,151 bod.

Tečaj dolara spustio se u petak na najnižu razinu u gotovo mjesec dana prema šest najvažnijih svjetskih valuta na deviznim tržištima, dok su investitori čekali podatak o zaposlenosti u SAD-u radi daljnjih smjernica oko mogućeg početka smanjivanja monetarnih poticaja.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, kliznuo je na 92,151 bod po prvi put od 5. kolovoza, nakon čega se u trgovanju tijekom prijepodneva stabilizirao na 92,22 boda.

Tečaj eura prema dolaru ostao je gotovo nepromijenjen u odnosu na zatvaranje dan ranije, na 1,1877 dolara.

Europska valuta zadržala se tako nadomak najviše razine od 4. kolovoza od 1,1884 dolara, koju je dosegnula po objavi podataka o inflaciji u eurozoni u kolovozu od tri posto, što je njezina najviša razine u deset godina, te nakon ovotjednih izjava dužnosnika Europske središnje banke (ECB) vezanim uz programe kupnji obveznica pred sjednicu ECB-a zakazanu za 9. rujna.

Istodobno, tečaj dolara i prema jenu ostao je stabilan, nadomak 110 jena, čime se zadržao blizu sredine raspona unutar kojeg se kreće u posljednja dva mjeseca.

Devizna tržišta gotovo da nisu reagirala na vijest da je japanski premijer Yoshihide Suga odlučio odstupiti s dužnosti krajem ovoga mjeseca.

Sve oči u petak su bile uprte u izvješće o zaposlenosti u Sjedinjenim Državama, posebno nakon što se iz poruka dužnosnika američke središnje banke Fed daje zaključiti da je oporavak tržišta rada preduvjet da bi se smanjivale kupnje imovine uvedene u razdoblju pandemije.

Ekonomisti iz Reutersove ankete očekivali su da će ključno izvješće o zaposlenosti pokazati rast broja zaposlenih u kolovozu za 750.000 i pad stope nezaposlenosti na 5,2 posto, s 5,4 posto u mjesecu ranije.

Komentirajte prvi

New Report

Close