Dogovor zemalja izvoznica nafte pojeftinio barel i drugi tjedan zaredom

Autor: Poslovni dnevnik , 19. srpanj 2021. u 22:00
OPEC očekuje da će se svjetska potražnja vratiti na predpandemijskih 100 milijuna barela/REUTERS

Na londonskom tržištu cijena barela pala je prošlog tjedna 2,6 posto, dosegnuvši 73,59 dolara.

Na svjetskim su tržištima cijene nafte pale i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) postigla dogovor o povećanju proizvodnje i jer se trgovci plaše usporavanja oporavka gospodarstava od koronakrize.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna pala 2,6 posto, na 73,59 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 3,7 posto, na 71,81 dolar.

Posljedica dogovora

Pad cijena ponajviše je posljedica dogovora OPEC-a i njegovih saveznika, na čelu s Rusijom, o povećanju proizvodnje. Krajem pretprošlog tjedna okupili su se ministra članica OPEC-a kako bi razmotrili prijedlog o povećanju proizvodnje od kolovoza do kraja godine za dva milijuna barela dnevno.

Predloženo je i produljenje sporazuma o ograničenju opskrbe za osam mjeseci, do kraja iduće godine, kako bi članice inicijative imale više manevarskog prostora za prilagodbu u slučaju pojave novih varijanti koronavirusa.

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) usprotivili su se produljenju sporazuma i zatražili višu osnovicu za izračun rezova u opskrbi, sukobivši se sa Saudijskom Arabijom, neformalnim liderom OPEC-a.

Sukob je riješen kompromisnim rješenjem kojim je potvrđeno da će članice inicijative od kolovoza od prosinca povećati opskrbu za dva milijuna barela dnevno odnosno za 400.000 barela dnevno svakog mjeseca, izvijestio je OPEC u priopćenju objavljenom u nedjelju.

Određene su nove proizvodne kvote za skupinu zemalja, uključujući UAE, Saudijsku Arabiju, Rusiju, Kuvajt i Irak, koje će stupiti na snagu u svibnju 2022.

Od tog će datuma proizvodna osnovica za izračun ograničenja UAE-a biti povećana sa sadašnjih 3,168 milijuna na 3,5 milijuna barela dnevno. Proizvodna osnovica Saudijske Arabije i Rusije porast će sa sadašnjih 11 na 11,5 milijuna barela dnevno, a ona Iraka i Kuvajta za po 150.000 barela dnevno.

Zadovoljni u UAE-u

Osnovice bi mogle biti podignute i Nigeriji i Alžiru, rekao je saudijski ministar za naftu princ Abdulaziz bin Salman.

“Zadovoljni smo sporazumom”, izjavio je na konferenciji za novinare ministar energetike Ujedinjenih Arapskih Emirata Suhail bin Mohammed al-Mazroui. Saudijski ministar energetike nije želio odgovoriti kako bi kompromis postignut.

OPEC je prošli tjedan objavio kako očekuje da će se svjetska potražnja za naftom iduće godine približiti predpandemijskoj razini od oko 100 milijuna barela dnevno, predvođena rastom potražnje u SAD-u, Kini i Indiji.

OPEC+ već više od godinu dana ograničava proizvodnju kako bi je prilagodio smanjenoj potražnji u pandemiji koronavirusa, a trenutno je smanjena za gotovo šest milijuna barela dnevno.

Pritisak na cijene nafte posljedica je i širenja delta soja koronavirusa, što bi moglo dovesti do novih restrikcija u gospodarstvima, a time i do usporavanja oporavka od koronakrize.

“Tržišta sve više brine veliki rast broja slučajeva zaraze koronavirusom u azijsko-pacifičkoj regiji, koji su ponovo potaknuli zatvaranje i mogli bi smanjiti potražnju za naftom”, kaže Ricardo Evangelista, analitičar ActivTradesa.

Komentirajte prvi

New Report

Close