‘Dobra vijest za štediše, loša za dužnike’

Autor: Poslovni.hr , 11. listopad 2021. u 10:54
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Porast kamatne stope prvenstveno odgovara onim sektorima ili državama koje raspolažu s viškom štednje.

Sudeći prema riječima guvernera Hrvatske narodne banke Borisa Vujčića, moglo bi doći do povećanja kamatnih stopa u Hrvatskoj, piše Index.

Na konferenciji Financijsko tržište, na kojoj se govorilo upravo o brzom oporavku gospodarstava nakon covida, Vujčić je rekao kako brz oporavak gospodarstva s jedne strane te rast inflacije s druge vode ka normalizaciji monetarne politike.

“No prvo slijedi završavanje kupovine vrijednosnih papira, a tek onda povećavanje kamatnih stopa”, poručio je Vujčić te tako najavio kako je pri kraju i razdoblje niskih kamata.

“Tu su očekivanja da bi pandemijski, krizni program otkupa vrijednosnih papira Europske centralne banke mogao završiti u ožujku iduće godine, a rasprava će se voditi oko toga hoće li se u prijelaznom razdoblju ‘asset purchase program’ povećati ili biti na razini koja je bila regularna do sada”, rekao je Vujčić.

Index je kontaktirao i ravnateljicu Ekonomskog instituta dr. sc. Marušku Vizek, koju smo pitali kome će porast kamatne stope odgovarati.

“Porast kamatne stope prvenstveno odgovara onim sektorima ili državama koje raspolažu s viškom štednje, odnosno onima koji su neto vjerovnici”, dodaje.

“Porast kamatnih stopa ne odgovara onim sektorima ili državama koji su neto dužnici, koji pritom nemaju fiksiranu vrijednost ugovorene kamatne stope, kao i onima koji drže svoju štednju u imovini čija se vrijednost u pravilu smanjuje kada se kamatne stope povećavaju (kao što su na primjer nekretnine)”, riječi su Vizek.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close