Do kraja godine očekujemo 400 odobrenih jamstava

Autor: Tin Bašić , 03. prosinac 2013. u 21:00
Udruživanjem s BICROm objedinit će se različiti izvori financiranja

Zbog svoje male veličine i male kapitalne baze, mala i srednja poduzeća posebno su osjetljiva na tržišne pomake, kaže Jus.

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo i investicije je do kraja prošlog mjeseca odobrila 379 jamstava za poduzetničke kredite čime će biti omogućeno 1,3 milijarde kuna novih investicija. Do kraja godine očekuju više od 400 odobrenih jamstava, kaže članica Uprave Martina Jus. 

U Hrvatskoj posluje 169.000 malih i srednjih poduzetnika koja zapošljavaju 70 posto ukupnog broja zaposlenih. Tek u krizi oni su dobili veću pažnju države, zar ne?  
Zbog svoje male veličine i male kapitalne baze mala i srednja poduzeća posebno su osjetljiva na tržišne pomake te su kao kategorija poduzetništva najviše pogođeni ekonomskom krizom u Europskoj Uniji. Kreditna jamstva Hamag Invetsa omogućuju dobivanje kredita za poduzetnike koji imaju mali kapitalnu bazu koja je uz dostupni kolateral nedovoljna za ishođenje novih investicijskih kredita. Svojim jamstvima u dvije godine omogućili smo preko dvije milijarde kuna novih investicija u sektoru malih i srednjih poduzeća. Pokrenut je i pilot projekt mikro kreditiranja koji će svoj puni efekt ostvariti uz korištenje strukturnih fondova Europske Unije. 

Koliki je ovogodišnji Hamagov maksimum? 
Do kraja studenoga odobrili smo 379 jamstava za poduzetničke kredite, čime je odobren 421 milijun kuna jamstava te će biti omogućeno 1,3 milijarde kuna novih investicija u malom i srednjem poduzetništvu. Kroz ove investicije planira se zapošljavanje 1000 novih djelatnika u ekonomski perspektivnim projektima. Prisutan je stalni trend rasta broja odobrenih jamstava te do kraja godine očekujemo preko 400 odobrenih jamstava. Od sredine prosinca počet ćemo koristiti i kontra jamstva Europskog investicijskog fonda što će omogućiti veće iznose jamstava za nove poduzetnike i manji rizik za naš portfelj. 

Početkom godine pompozno je najavljivano osnivanje venture capital fonda. Od tada je ta ideja još uvijek ostala idejom, a potrebe tržišta za takvom vrstom financiranja sve su veće. Može li Hamag osnovati takav fond ili barem pokrenuti inicijativu?  
Razvoj venture capital fonda predstavlja složen i zahtjevan proces koji nije moguće realizirati u kratkom razdoblju. Zbog toga smo i naznačili potrebu i želju za razvojem jednog takvog fonda još prije formalnog pristupanja EU. S obzirom da čekamo definitivnu odluku operativne strukture o načinima provedbe financijskih instrumenata, paralelno radimo na uvođenju instrumenta equity garancija kojim želimo privući strane venture capital fondove. 

O čemu je točno riječ? 
Equity garancije predstavljaju financijski instrument kojim se, modelom podjele rizika s izdavateljem garancija, privatne i institucionalne financijske ulagače potiče na ulaganje u temeljni kapital inovativnih start-up tvrtki. Mogu se ciljano primijeniti na određenu vrstu ulaganja te predstavljaju manji trošak za proračun od ostalih vrsta financijskih instrumenata zbog efekta financijske poluge.  

Spajaju se Hamag i BICRO, kritičari kažu da je to samo marketinški trik i da poduzetnici neće imati previše koristi od toga. Kako vi to komentirate? 
Udruživanjem Hamag Investa  BICRO-a objedinit će se različiti izvori financiranja pod jednim krovom te će se na taj način izbjeći preklapanja, a osigurati pokrivenost svih faza razvoja novih tehnologija i inovacija adekvatnom podrškom. Za očekivati je da će se udruživanjem izroditi nove mjere, programi temeljeni na financijskoj snazi Ministarstva poduzetništva i obrta, stručnjacima iz Hamag Investa i njihovom poznavanju stanja u poduzetništvu i potreba poduzetnika te stručnom znanju o procesu inoviranja, istraživanja i razvoja stručnjaka iz BICRO-a. Ti programi bi trebali biti usmjereni na pružanje što bolje podrške i savjetodavne i financijske onim poduzećima kod kojih se identificira izniman potencijal rasta.

Komentirajte prvi

New Report

Close