Do 2025. možemo dignuti rast BDP-a za 8,3 milijarde eura

Autor: Poslovni.hr , 29. studeni 2018. u 08:42
Foto: Getty Images

Studija pokazuje i da bi u tom slučaju digitalizacija utjecala na čak 800 tisuća radnih mjesta u Hrvatskoj.

Digitalizacija Hrvatskoj do 2025. godine može donijeti 8,3 milijarde eura rasta BDP-a, pokazala je nova stručna studija najutjecajnije konzultantske kuće u svijetu McKinsey&Company. Taj bi rezultat bio moguć kada bi Hrvatska odlučila jako krenuti u smjeru digitalizacije usluga javnog sektora i ulaganja u realni sektor, piše Večernji list.

Studija pokazuje i da bi u tom slučaju digitalizacija utjecala na čak 800 tisuća radnih mjesta u Hrvatskoj, što je polovina broja zaposlenih, ali ne u smjeru da bi ta radna mjesta bila ukinuta već kroz nužne promjene kvalifikacija radnika ili pak stvaranja novih radnih mjesta.

– Hrvatska ima veliki broj studenata sa završenim fakultetom ICT smjera, cijena rada u ICT sektoru naša je snažna konkurentska prednost, a imamo i reprezentativne primjere u javnom i privatnom sektoru – istaknuo je Tomislav Brezinščak pozicionirajući te karakteristike kao prednosti Hrvatske. U odnosu na te potencijale Hrvatska je u odnosu na konkurenciju jedina zemlja u kojoj se procjenjuje da će veći dio rasta proizaći iz tradicionalne ekonomije nego iz digitalne ekonomije.

Zato u McKinseyju upozoravaju da rast u idućim desetljećima neće biti realiziran u tradicionalnim sektorima te da se u digitalizaciji mora tražiti novi pokretač rasta Hrvatske. McKinsey je stoga predstavio deset preporuka za rast digitalizacije u Hrvatskoj kako za javni sektor, tako i za realni sektor i pojedince. Javnom sektoru se preporučuje provesti obrazovnu reformu koja bi poticala učenje vještina potrebnih za budućnost, razvoj i promociju online servisa javnog sektora čiji je svijetli primjer E-građanin platforma, jačanje regionalne digitalne suradnje sa zemljama srednje i istočne Europe te olakšanje digitalnog poduzetništva kroz poticaje i stvaranje hubova i akceleratora te osiguranjem financiranja projekata u začetku.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close