Dioničari Fortenove dali zeleno svjetlo za kredit HPS Partnersa

Autor: Poslovni dnevnik , 27. lipanj 2023. u 22:00
Fortenova će od najvećeg kreditora posuditi još do 1,2 milijarde eura/BORNA FILIć/PIXSELL

Uvjeti novog financiranja cjelokupnog sadašnjeg iznosa duga po obveznici koje je ponudio HPS u pogledu marže ostat će isti kao i kod obveznice.

Dioničari Fortenove odobrili su refinanciranje obveznice u iznosu od 1,1 do 1,2 milijarde eura s većinskim kreditorom, investicijskom tvrtkom HPS Investment Partners.

“Dioničari Fortenova grupe na današnjoj skupštini imatelja depozitarnih potvrda su s gotovo 98 postotnom većinom onih koji su glasali, prihvatili prijedlog Fortenova grupe da se postojeća obveznica refinancira u iznosu od 1,1 do 1,2 milijarde eura sa sadašnjim većinskim kreditorom HPS Investment Partners”, stoji u priopćenju.

“Nakon što su uloženi znatni napori kako bi se pronašao način za financiranje s bankama i tržištima obveznica, menadžment Fortenova grupe naposljetku je odlučio ući u novi kratkoročni financijski aranžman za razdoblje do 29. studenog 2024. s HPS-om, postojećim vodećim nesankcioniranim kreditorom, što su imatelji depozitarnih potvrda danas podržali velikom većinom glasova”, dodaje se.

Uvjeti novog financiranja cjelokupnog sadašnjeg iznosa duga po obveznici koje je ponudio HPS u pogledu marže ostat će isti kao i kod obveznice.

Dodatni uvjeti nove obveznice, prvenstveno kao posljedica sudjelovanja sankcioniranih osoba u kapitalnoj strukturi, a zbog čega su opcije financiranja ograničene, obuhvaćaju i diskont u visini 6,75 posto iznosa na koji će biti izdana obveznica.

Objašnjavaju da je trošak cijena povećanog rizika zbog sankcioniranog suvlasništva i nemogućnosti tržišta da se uključi u refinanciranje grupe.

“Kratkoročnost kredita od 15 mjeseci je otvaranje zadnje prilike grupi da iskoristi to vrijeme kako bi u suvlasništvu prestale biti sankcionirane osobe, preduvjet da bi se grupa mogla u tom kratkom roku refinancirati na tržištu novca”, ističu.

Komentirajte prvi

New Report

Close