Devizne pričuve rekordnih 26,3 milijarde eura

Autor: Poslovni dnevnik , 09. ožujak 2022. u 06:00
Međunarodne pričuve više su za 30 posto na godišnjoj razini/Reuters

Međunarodne pričuve porasle su i u odnosu na prosinac lani i to za 576 milijuna eura ili 2,3 posto.

Bruto međunarodne pričuve krajem siječnja dosegnule su 25,6 milijardi eura, novu povijesno najvišu razinu, a to je za 5,9 milijardi ili gotovo 30 posto više nego u siječnju 2021., podaci su Hrvatske narodne banke (HNB).

Analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) očekuju njihov daljnji rast s obzirom na višak u platnoj bilanci. Međunarodne pričuve porasle su i u odnosu na prosinac lani i to za 576 milijuna eura ili 2,3 posto.

Nastavljaju i dalje rasti, pa tako prema posljednjim tjednim podacima središnje banke, na dan 25. veljače pričuve bilježe novu povijesno najvišu razinu od 26,3 milijardi eura.

Svi pokazatelji adekvatnosti bruto međunarodnih pričuva Hrvatske – odnos prema uvozu robe i usluga, prema kratkoročnom dugom tj. prema preostalom dospijeću te monetarnim agregatima – upućuju i dalje na zaključak da su one dostatne za nesmetano vođenje monetarne politike središnje banke, ističu iz RBA.

“U ovoj godini, s obzirom na to da bi se višak na tekućem i kapitalnom računu platne bilance mogao dodatno povećati, može se očekivati da će HNB povećavati i međunarodne pričuve i kreirati primarni novac putem deviznih transakcija”, procjenjuju analitičari RBA. 

Komentirajte prvi

New Report

Close