Danas svi rade za benefite, ali plaće su još uvijek element prevage ostati ili otići iz kompanije

Autor: Poslovni.hr , 06. prosinac 2018. u 08:48
Foto: Hrvoje Jelavic / Pixsell

Došla su vremena da se tvrtke moraju dodatno obučavati kako bi privukle i zadržale radnike.

Došla su vremena da se tvrtke moraju dodatno obučavati kako bi privukle i zadržale radnike. Svakodnevno više od 180 hrvatskih građana odlazi trbuhom za kruhom u druge zemlje Europske unije ostavljajući katkad i dobro plaćena radna mjesta, zbog čega su časopis Lider i Udruga U4HR pozvali niz predavača na konferenciju u Zagreb da govore o načinu upravljanja ljudima. Konferenciju je otvorio ministar rada Marko Pavić, koji kaže da je država osigurala dovoljno novca, a na tvrtkama je da radnicima ponude poslove koji nude dodatnu vrijednost, piše Večernji list.

– Što je tim raznovrsniji, to je profitabilniji. Nemojte se koncentrirati samo na Hrvate, nego proširite svoje vidike. Nikad ne znate što će vašoj kompaniji donijeti nečija vanjska perspektiva – rekla je Barbara Salopek, konzultantica u jednoj norveškoj tvrtki, gdje je otišla na magisterij i ostala.

Zašto netko uopće razmišlja o odlasku? – zapitao je Ivica Vrančić i dodao kako postoji nebrojeno mnogo istraživanja na tu temu, a sva se na kraju svode na dva odgovora – jedan je osjećaj da sustav vrijednosti kompanije ne odgovara sustavu vrijednosti zaposlenika, a drugi je da je razlog odlaska neposredni odnos s rukovoditeljem.

– Menadžeri nestaju, barem u ovom obliku u kojem ih danas poznajemo, a na scenu dolaze lideri, koji ne nastupaju s pozicije moći, već izgradnje vrijednosti. Već sad tehnologija obavlja veliki dio menadžerskog posla, no tehnologija ne može upravljati ljudima – istakao je Vrančić.

Konzultantica Nathalie Lerotić Pavlić iz svog je iskustva kazala da prvi odlaze oni najtalentiraniji ako osjete da od kompanije ne dobivaju ono što žele i trebaju. – Danas svi rade za benefite i bolje kompenzacijske pakete, što je sasvim normalno. Plaće su još uvijek element koji donosi prevagu – rekla je ona.

Komentari (1)
Pogledajte sve

ajde da sam i to doživio da niš koristi ajfon, ajped, notped, službeni auto, kartica menadžeri nestaju postali preskupi a učinak null

New Report

Close