Cijene nafte u slobodnom padu četvrti tjedan zaredom

Autor: Poslovni dnevnik , 03. veljača 2020. u 22:00
Analitičari nisu sigurni kakav bi rezultat mogao polučiti hitan OPEC-ov sastanak u veljači/REUTERS

Analitičari procjenjuju da će se kineska potražnja smanjiti za 400.000 barela dnevno ako koronavirus bude imao učinke kao SARS.

Cijene nafte na svjetskim tržištima pale su i prošloga tjedna, četvrtoga zaredom, i to za više od 4 posto, što je posljedica strahovanja ulagača od gospodarskih posljedica zbog širenja koronavirusa u i izvan Kine.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna pala 4,2 posto, na 58,16 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 4,8 posto, na 51,56 dolara.

Oštar pad
Oštar pad cijena posljedica je širenja koronavirusa u Kini, od kojega je dosad umrlo više od 360 ljudi, a zaraženo ih je više od 17.000. Pritom su slučajevi tog virusa zabilježeni u svim kineskim provincijama i u dvadesetak zemalja svijeta. Kina poduzima niz mjera za sprječavanje širenja zaraze, od karantene u nekoliko gradova do zabrane javnog okupljanja, no ulagači su zabrinuti dok se procjenjuje koliki bi mogao biti negativni utjecaj na gospodarstvo.

Zrakoplovne kompanije otkazuju letove za Kinu i izvan nje, a mnoge su kompanije privremeno obustavile poslovanje u Kini. Analitičari smatraju da će širenje koronavirusa, poput svojedobno SARS-a, najviše pogoditi turizam i povjerenje potrošača, pa se očekuje i pad potrošnje i prihoda mnogih kompanija u Kini. Analitičari JPMorgana smanjili su zbog toga procjene rasta kineskog gospodarstva u prvom ovogodišnjem s prethodnih 6,3 na 4,9 posto. Zbog toga su smanjili i procjenu rasta globalnog gospodarstva u prvom tromjesečju za 0,3 postotna boda.

Analitičari procjenjuju da bi širenje koronavirusa moglo smanjiti kinesku potražnju za naftom u prvom ovogodišnjem tromjesečju za više od 250.000 barela dnevno i zakočiti cijene nafte, već pritisnute obilnom ponudom. "Čini se sigurnim da će koronavirus usporiti rast kineskog gospodarstva i potražnje za energentima u ovom tromjesečju. Ako će ovaj virus imati slične učinke kao SARS 2003. godine, kineska potražnja za naftom mogla bi se smanjiti i za 400.000 barela dnevno", pišu analitičari Capital Economicsa u osvrtu na situaciju na tržištima.

Saudijska Arabija pokrenula je raspravu o pomicanju redovnog sastanka Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) s ožujka na početak veljače radi procjene utjecaja koronavirusa na potražnju za naftom. No, analitičari su skeptični.

Nisu sigurni
"Smatramo da je neizvjesnost u pogledu trajanja i utjecaja virusa na gospodarstvo značajna. Zato nismo sigurni kakve bi rezultate mogao polučiti hitan OPEC-ov sastanak u veljači, izuzev uobičajenih umirujućih poruka tržištu da će proizvođači poduzeti mjere kako bi osigurali ravnotežu na tržištu", ističe Harry Tchilinguirian, analitičar u banci BNP Paribas.

OPEC i skupina neovisnih proizvođača na čelu s Rusijom dogovorili su krajem prošle godine da će u prvom ovogodišnjem tromjesečju smanjiti proizvodnju za ukupno 1,7 milijuna barela dnevno kako bi se smanjile zaliha i poduprle cijene. Njihov sporazum istječe u ožujku, a analitičari smatraju da bi OPEC trebao dodatno smanjiti proizvodnju. Iz OPEC-a poručuju da su spremni razmotriti sve opcije, uključujući i dodatno smanjenje. Ruski predsjednik Vladimir Putin u bliskom je kontaktu s vodstvom Saudijske Arabije i, bude li potrebno, oni mogu razmotriti zajedničke mjere za stabilizaciju naftnog tržišta, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik Dmitrij Peskov.

Komentirajte prvi

New Report

Close