Cijene nafte stagniraju na najvišoj razini u posljednjih godinu dana

Autor: Tomislav Pili , 22. veljača 2021. u 22:00
Rastu cijena pridonijelo je i zatvaranje većine rafinerija u Teksasu zbog vala polarne hladnoće/REUTERS

Ulagači se nadaju napretku u distribuciji cjepiva, a i optimistični su u vezi novog paketa poticaja američkom gospodarstvu.

Na svjetskim su tržištima cijene nafte polovicom prošloga tjedna dosegnule nove najviše razine u više od godinu dana, no idućih su dana izgubile te dobitke, pa su na tjednoj razini zabilježile tek blage pomake.

Cijena barela na londonskom tržištu prošloga je tjedna porasla 0,7 posto, na 62,90 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,4 posto, na 59,24 dolara.

Uskoro normalizacija

Polovicom tjedna cijene su nafte dosegnule nove najviše razine u više od godinu dana jer se ulagači nadaju da će se s napretkom u distribuciji cjepiva protiv bolestu COVID-19 uskoro normalizirati društveni i gospodarski život.

Podršku cijenama pruža i optimizam u vezi novog paketa poticajnih mjera u SAD-u, vrijednog oko 1,9 bilijuna dolara, što bi trebalo ubrzati oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva od koronakrize. Rastu cijena pridonijelo je i zatvaranje većine rafinerija u Teksasu, najvećem proizvođaču nafte u SAD-u, zbog ledenog vala koji je potrajao gotovo tjedan dana.

20

posto skočila je cijena nafte od početka ove godine, nakon što su lani potonule za petinu

Prerada je bila smanjena za oko četiri milijuna barela, a proizvodnja za barem milijun barela dnevno. “Prekid će ubrzati pad zaliha nafte u SAD-u, koje će se spustiti prema petogodišnjem prosjeku brže nego što se očekivalo”, rekao je Bjarne Schieldrop iz SEB-a.

No, pred kraj tjedna ledeni val je popustio, pa su naftne kompanije u Teksasu započele pripreme za nastavak proizvodnje. Zbog toga su u posljednja dva dana prošlog tjedna cijene nafte pale.

“Tržište je bilo zrelo za korekciju, a naznake da se opskrba strujom i energentima u Teksasu polako normalizira bile su potreban okidač”, rekla je Vandana Hari iz tvrtke Vanda Insights.

Ne očekuje se veći pad

Ipak, ne očekuje se veći pad cijena jer ih podržava disciplina OPEC-a i njegovih saveznika u provedbi sporazuma o smanjenju proizvodnje.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i saveznici produljili su nedavno sporazum o smanjenju proizvodnje, koji je prošle godine podržavao rast cijena, nakon oštrog pada na početku izbijanja koronakrize.

OPEC i njegovi saveznici već dulje vrijeme koordinirano smanjuju proizvodnju za 7,2 milijuna barela dnevno kako bi je uskladili sa smanjenom potražnjom u vrijeme pandemije koronavirusa.

Početkom ožujka OPEC+ trebao bi ponovo razmotriti proizvodnu politiku, a izvori procjenjuju da će vjerojatno ublažiti ograničenja proizvodnje nakon travnja, s obzirom na oporavak cijena.

Trgovci prate i naznake promjena u američko-iranskim odnosima, nakon što je u Bijelu kuću ušao Joe Biden. SAD je u četvrtak objavio da je spreman razgovarati s Iranom o povratku dvije zemlje u sporazum o iranskom nuklearnom programu iz 2015. godine.

Iako bi poboljšanje odnosa moglo otvoriti mogućnost poništavanja američkih sankcija na iransku naftu, koje je uvela vlada Donalda Trumpa, analitičari procjenjuju da se to vjerojatno neće dogoditi tako skoro.

Unatoč prošlotjednoj stagnaciji, cijene su nafte od početka ove godine skočile više od 20 posto, nakon što su prošle godine zbog koronakrize pale više od petine

Komentirajte prvi

New Report

Close