Cijene nafte prošloga tjedna porasle oko 6%

Autor: Poslovni dnevnik , 23. rujan 2019. u 21:59
Foto: Getty Images

Veći rast cijena sprečava usporavanje vodećih svjetskih gospodarstava pa onda i pad potražnje.

Cijene nafte na svjetskim tržištima porasle su prošloga tjedna oko 6 posto, što je posljedica napada dronovima na najveće naftno postrojenje u Saudijskoj Arabiji, zbog čega je proizvodnja srezana za više od 5 milijuna barela dnevno ili 5 posto ukupne proizvodnje u svijetu. Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna skočila 6,7 posto, na 64,30 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 5,9 posto, na 58,10 dolara. To je najveći tjedni skok cijena od siječnja ove godine. No, kasnije su cijene nafte izgubile veliki dio tih dobitaka jer je Saudijska Arabija poručila da će obnoviti proizvodnju u oštećenim postrojenjima do kraja mjeseca, dok su neke zemlje, među kojima i SAD, poručile da će posegnuti u rezerve ako bude potrebno.

Saudijska Arabija tvrdi da će do kraja mjeseca proizvodni kapaciteti dosegnuti 11 milijuna barela dnevno, odnosno 12 milijuna do kraja studenog, i tako se vratiti na razinu na kojoj su bili prije napada. Iz Međunarodne agencije za energetiku objavili da prema njihovim procjenama nema potrebe za posezanjem u rezerve zbog smanjene ponude nafte. “Investitori bi vjerojatno trebali pretpostaviti da će se cijena barela nafte za sada stabilizirati u rasponu od 60 do 65 dolara po barelu, ali uz mogućnost prekoračenja gornje granice tog raspona”, rekao je Christopher Wood iz tvrtke Jefferies.

Veći rast cijena sprječava usporavanja rasta vodećih svjetskih gospodarstava zbog čega bi mogla oslabiti potražnja za naftom. Doduše, američke, kineske i europske monetarne vlasti uvele su posljednjih tjedana nove poticajne gospodarske mjere, no rezultati tih mjera mogu se očekivati tek kasnije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close