Cijene nafte pale zbog razočaravajućih podataka iz eurozone

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. veljača 2013. u 15:47
Guliver/Thinkstock

Cijena barela sirove nafte na londonskom je tržištu pala 28 centi, na 117,72 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 22 centa nižoj cijeni, od 97,1 dolara.

Cijene barela nafte kliznule su u petak na londonskom tržištu ispod razine od 118 dolara nakon razočaravajućih podataka iz eurozone koji su obnovili zabrinutost za problemima pritisnutu regiju. Cijena barela sirove nafte na londonskom je tržištu pala 28 centi, na 117,72 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 22 centa nižoj cijeni, od 97,1 dolara.

U posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju eurozona je kliznula još dublje u recesiju, zabilježivši pad aktivnosti na tromjesečnoj razini od 0,6 posto, najveći od 2009., pokazale su jučer prve procjene europskog statističkog ureda. Najveća gospodarstva eurozone, njemačko i francusko, u slabijem su stanju nego što se očekivalo, što znači da problemi nisu uklonjeni.

Podaci iz eurozone nadovezali su se na također razočaravajuće pokazatelje iz Japana, koji su signalizirali da se ta zemlja još uvijek bori s recesijom. Još nisu riješeni ni američki fiskalni problemi. "Mislim da ulagačima polako sviće da su pred nama još brojne prepreke. Stoga ne čudi što je cijena nafte u Londonu pala. Ujedno tržišta i dalje podupiru geopolitički rizici", tumači Tony Nunan iz tokijskog Mitsubishija.

Značajniji pad cijena koči obnovljena zabrinutost zbog iranskog nuklearnog programa i napetosti u drugim dijelovima Bliskog istoka, kao i dobri podaci s američkog tržišta rada, koji su pokazali da je veći pad novih zahtjeva za isplatom naknade za nezaposlene no što se očekivalo, na sezonski prilagođenih 341 tisuću. Analitičari obuhvaćeni Reutersovom anketom predviđali su njihovo klizanje na 360 tisuća.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je na svojim stranicama objavila da je cijena referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 114,67 dolara, što znači da je bila 27 centi niža nego proteklog trgovinskog dana.

Komentirajte prvi

New Report

Close