Cijena nafta svoje će dno doseći u prvom tromjesečju

Autor: Poslovni.hr , 03. siječanj 2016. u 22:01
Cijena Brent nafte prošlog je tjedna dosegnula najnižu razinu u 11 godina, Fotolia

Naftne kompanije i analitičari ne očekuju poboljšanje u 2016.

Dok Iran tvrdi kako njegov povratak na svjetsko naftno tržište neće utjecati na daljnje klizanje cijene, čelnici vodećih naftnih kompanija i investicijskih banaka prognoziraju da će barel dosegnuti svoje cjenovno dno u prvom tromjesečju ove godine. Gostujući tijekom vikenda u radijskoj emisiji BBC-a, glavni izvršni direktor britanske naftne kompanije BP, Bob Dudley, izjavio je kako bi najniža točka cijene nafte mogla biti dosegnuta do ožujka.

Nezabilježeni višak ponude

“Cijene će ostati niske duže razdoblje, oko nekoliko godina”, istaknuo je Dudley. Prema njegovu mišljenju, “prirodnija ravnoteža” između ponude i potražnje mogla bi se vratiti u trećem ili četvrom kvartalu ove godine. Cijena Brent nafte lani je pala za 34 posto nakon što je u 2014. potonula za 48 posto. Trenutno se barel Brent nafte prodaje na londonskom tržištu za malo više od 37 dolara što je najniža cijena u posljednjih 11 godina.

 

34 posto

pala je cijena barela Brent nafte tijekom 2015. godine

Za to je zaslužna utrka proizvođača na Bliskom istoku i u SAD-u za globalnim tržišnim udjelom, čime je nastao dosad nezabilježen višak u ponudi. Prognozu šefa BP-a o daljnjih nekoliko “mršavih godina” dijeli i švicarska banka Credit Suisse. Njezini analitičari ocjenjuju da će se do 2020. cijena kretati oko maksimalnih 65 dolara za barel. Iako bi to značilo da će se se cijena sa sadašnjih razina gotovo udvostručiti, u odnosu na ljeto 2014. kada je barel vrijedio više od stotinu dolara, nafta će i dalje biti vrlo jeftina. Analitičari Goldman Sachsa kažu da bi cijene nafte trebale pasti na 20 dolara po barelu kako bi se smanjila prekomjerna proizvodnja i omogućilo uravnoteženje globalnog naftnog tržišta.

Iran najavio oprez

Analitičari Morgan Stanleya, pak, i u 2016. godini ne očekuju stabilizaciju tržišta nafte jer ponuda i dalje raste, unatoč smanjenjima američke proizvodnje. “Nada u uravnoteženje tržišta nafte u 2016. i dalje trpi od ozbiljnih zastoja”, zaključili su u toj banci. Glavnu zabrinutost među analitičarima generira činjenica da se ove godine na tržište vraća Iran nakon ukidanja sankcija. Drugi najveći proizvođač unutar Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) nekoliko je puta ponovio kako planira povećati proizvodnju za 500.000 barela dnevno nakon ukidanja sankcija te ubrzo nakon toga za dodatnih pola milijuna barela. Međutim, Mohsen Qamsari, generalni direktor za međunarodne odnose u Nacionalnoj iranskoj naftnoj kompaniji (NIOC) za Reuters tvrdi kako će odluka o povećanju proizvodnje ovisiti i tržišnim uvjetima. “Prilagodit ćemo proizvodnju globalnoj potražnji. S velikim oprezom prevenirat ćemo daljnji pad cijene na međunarodnom tržištu”, dodao je Qamsari.

Komentirajte prvi

New Report

Close