Christine Lagarde: ECB će nastaviti s dosadašnjom politikom

Autor: Ana Blašković , 08. srpanj 2020. u 22:00
Christine Lagarde, čelnica Europske središnje banke/Reuters

U fokusu ulagača je budžet EU-a i dogovor o Fondu za oporavak vrijednom 750 milijardi eura koji bi, po Lagarde, mogao biti “game changer”.

Europska središnja banka nastavit će s dosadašnjom politikom i nakon idućeg sastanka njezinog vrha nakon naznaka da je masivni stimulus pomogao smiriti tržišta, poručila je čelnica ECB-a Christine Lagarde u intervjuu britanskom Financial Timesu.

“Mjere ECB-a pokazale su efikasnost. No, oporavak bi mogao biti ograničen, nesiguran i fragmentiran”, rekla je Lagarde u intervjuu objavljenom u srijedu uoči sastanka Vijeća guvernera idućeg tjedna.

Bit će to prvi sastanak nakon što je središnja banka gotovo udvostručila program otkupa obveznica na 1,35 trilijuna eura kao odgovor na ekonomski šok zbog pandemije koronavirusa.

Prema pisanju Bloomberga, njezini komentari da je banka “puno učinila pa ima dovoljno vremena za pažljivu ocjenu ekonomskih podataka” potvrđuju da je ECB promijenio taktiku u mod “pričekajmo da vidimo” nakon što je gospodarstvo eurozone započelo oporavak.

Članica Izvršnog odbora Isabel Schnabel izjavila je u utorak da bi se recesija mogla pokazati ipak nešto slabijom nego se ranije očekivalo.

U intervjuu je, između ostalog, Lagarde rekla da Europska središnja banka želi istražiti sve dostupne mogućnosti za borbu protiv klimatskih promjena što bi moglo uključivati “zelenije” izmjene politika ECB-a, pa i kupnje obveznica.

1,35

trilijuna eura iznosi stimulus ECB-a kao odgovor na pandemiju

Ekološki aktivisti pozivali su Frankfurt na promjenu modela otkupa jer otkupljuje “smeđe” obveznice kompanija proizvođača ugljičnog-dioksida. S druge strane, kritičari ističu da je posao politike, a ne središnje banke, koje će kompanije favorizirati, a koje penalizirati.

Opaske Lagarde potvrdile su očekivanja analitičara da ECB vjerojatno neće najavljivati novo labavljenje monetarne politike već da će pričekati da vidi efekte dosad poduzetih mjera. U fokusu ulagača je europski budžet, kao i dogovor o Fondu za oporavak vrijednom 750 milijardi eura koji bi, smatra Lagarde, mogao biti “game changer” posebice ako većina novca bude dostupna bespovratno umjesto putem zajmova.

S druge strane, detalji o tom fondu mogao bi se brusiti još neko vrijeme pa se ni Lagarde “ne bi kladila na 18. srpnja” kada se održava summit zemalja članica. “Pričekala bi do kraja mjeseca da dobijemo pozitivan ishod”, rekla je Financial Timesu.

Osvrćući se na situaciju s koronavirusom, upozorila je da će pandemija vjerojatno ostaviti trajnog traga na globalnu trgovinu i lance nabave.

“Moguće je da će ova kriza transformirati naše viđenje globalizacije, brzine, kratkih lanava nabave i kontrolu nad vlastitom sudbinom” dodajući da će se “cijeli set odnosa i modela poslovanja morati promišljati”.

Osvrćući se na činjenicu da se neke europske zemlje, poput Njemačke, značajno oslanjaju na izvoz poručila je da se “zemlje ne mogu isključivo voditi i oslanjati se na trgovinu i samo trgovinu”.

Komentirajte prvi

New Report

Close