Čelnik UniCredita ubrzao planove o podjeli banke na talijanski i europski dio

Autor: Tomislav Pili , 15. listopad 2020. u 22:00
Izvršni direktor Jean-Pierre Mustier smatra da bi dva dijela banke investitori jasnije vrednovali/REUTERS

Europsko poslovanje uvrstilo bi se na Frankfurtsku burzu, a dioničarima bi ovaj potez mogao donijeti tri milijarde eura, govore procjene.

Izdvajanje poslovanje u Europi moglo bi UniCreditovim dioničarima donijeti tri milijarde eura, ali i otvoriti vrata konsolidaciji europskog bankovnog tržišta, ocjenjuje Reuters u osvrtu na pisanje talijanskog poslovnog lista Il Sole 24 Ore.

Pozivajući se na upućene izvore unutar banke, talijanski list je objavio kako je izvršni direktor Jean-Pierre Mustier ubrzao planove o odvajanju talijanskog poslovanja UniCredita od inozemnog, fokusiranog na njemačko tržište.

Mustierova je zamisao da se inozemno poslovanje kao zaseban entitet kasnije uvrsti na Frankfurtsku burzu. Procjene govore da bi to moglo povećati vrijednost talijanske banke za 20 posto, a ako se izdvojeno poslovanje spoji s njemačkom Commerzbank ili francuskom BNP Paribas, povrat bi mogao biti još i veći.

Reuters navodi da se UniCreditovom dionicom trenutno trguje po 28 posto knjigovodstvene vrijednosti. Time je druga banka u Italiji po veličini vrednovana tek malo bolje od mnogo slabijih domaćih konkurenata, poput Banco BPM ili Banca Monte dei Paschi di Siena.

Analitičari smatraju da investitori nepravedno vrednuju UniCredit zbog izloženosti talijanskom tržištu, iako je banka lani 60 posto prihoda ostvarila u inozemstvu. UniCredit je njemačku banku HVB kupio 2005., a kada bi je sada izdvojio zajedno s ostatkom europskog poslovanja i uvrstio na burzu, omogućio bi ulagačima da oba dijela jasnije vrednuju.

To bi značilo i da bi inozemni dio UniCredita – koji bi uz njemačku i austrijsku podružnicu uključivao i operacije na brzorastućim istočnoeuropskim tržištima te investicijsko bankarstvo – ostvario višu vrijednost. Posebno ako bi tim dionicama trgovalo u Frankfurtu.

Naime, povrat na kapital inozemnog poslovanja od 4 posto u prvom polugodištu sugerira tržišnu kapitalizaciju od najmanje 40 posto od 34 milijarde eura procjenjene knjigovodstvene vrijednosti.

Odnosno, kapitalizaciju od 14 milijardi eura. Iako je vrijednost za dioničare nesumnjiva, u to Mustier još mora uvjeriti talijansku vladu kako bi dobio zeleno svjetlo Rima. U tom bi mu od pomoći mogao biti bivši ministar financija Pier Carlo Padoan koji je u utorak imenovan predsjednikom odbora direktora UniCredita.

Komentirajte prvi

New Report

Close