Čelnici osiguravajućih kuća izgubili povjerenje u globalni rast i prije korone

Autor: Tomislav Pili , 18. ožujak 2020. u 22:00
GettyImages

Bojazni oko posljedica koronavirusa smanjile su već poljuljano povjerenje, napominju konzultanti PwC-a u 23. Istraživanju.

Pandemija koronavirusa nije glavni izvor pesimizma vezanog za globalni rast, negativnost spram budućih kretanja pojavila se i prije nje.

Pokazalo je to, među ostalim, upravo objavljeno istraživanje konzultantske kuće koja je anketirala čelnike uprava osiguravateljskih društava kako bi ispitala kakva su njihova predviđanja o globalnom gospodarstvom rastu i poslovanju njihovih kompanija.

“Najnovije bojazni oko posljedica koronavirusa smanjile su već ionako poljuljano povjerenje predsjednika uprava osiguravajućih društava u globalno gospodarstvo. Covid-19 trenutačno predstavlja stvarnu gospodarsku prijetnju, ali predsjednici uprava gubili su povjerenje i prije pandemije”, ističu analitičari PwC-a u zaključku.

Porazan rezultat

Ovo tradicionalno, 23. istraživanje uključilo je na početku godine 176 predsjednika uprava, od kojih tek 21 posto nagovještava napredovanje svjetskog gospodarstva.

Porazan je to rezultat usporedi li se s prošlom godinom kada je u rast vjerovalo čak 41 posto šefova osiguravajućih društava, a osobito naspram 2018. kada je u pozitivne trendove vjerovalo 50 posto vodećih ljudi ove branše. Vedrija strana priče proizlazi ipak iz njihovih prognoza o poslovanju kompanija kojima su na čelu, u tom su segmentu anketirani optimističniji.

“Istraživanje otkriva sve veće dugoročno povjerenje predsjednika uprava u sposobnost pronalaženja rješenja za poremećaje, čak i uz postojeću neizvjesnost”, napominju u PwC-u dodajući kako 70 % predsjednika uprava ističe kako će iskustva kupaca biti njihov glavni prioritet u sljedećoj godini.

Vratimo li se na tmurnije prognoze i bojazni vodećih menadžera, istraživanje je pokazalo kako su regulativa, kibernetičke prijetnje i brzina tehnoloških promjena i dalje s tri glavna pitanja koja zabrinjavaju osiguravatelje.

U anketi je 54 posto predsjednika uprava izrazito da je zabrinuto oko prenormiranosti, a 45 posto najviše brine zbog kibernetičkih prijetnji.

“Međutim, ti su postoci znatno niži nego posljednjih godina – na primjer, zabrinutost zbog prenormiranosti iznosila je čak 90 posto prije samo nekoliko godina”, kažu u PwC-u.

Više za manje

Ipak, takva zabrinutost ima i svoje dobre strane pa menadžeri povećavaju ulaganja u prekvalifikaciju i usavršavanje radne snage u sektoru osiguranja, pritom također ističući važnost korisničkog iskustva, transformacije osnovne tehnologije i inteligentne automatizacije kako bi učinili više za manje.

IZVOR: PwC/SHUTTERSTOCK/INFOGRAFIKA PD

Komentirajte prvi

New Report

Close