Čeka nas teška jesen i zima: Ogroman skok cijena suncokreta, pšenice i kukuruza

Autor: Poslovni.hr , 10. listopad 2021. u 12:36
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Opasna spirala inflacije prijeti novom padu standarda u Hrvatskoj.

Prema brojkama tržišnog cjenovnog sustava Ministarstva poljoprivrede, prošli su tjedan (u odnosu na isti tjedan lani) drastično skočile otkupne cijene ključnih uljarica i žitarica u Hrvatskoj. Tako je prosječna cijena pšenice standardne kvalitete od 27. rujna do 3. listopada iznosila 1,79 kuna, što je 53 posto više nego prije godinu dana, piše Danica.hr

O kakvom je problemu riječ govori i podatak da je tijekom cijele prošle godine prosječna otkupna cijena kilograma pšenice iznosila 1,04 kune. Ove godine u prvih devet mjeseci prosječna cijena već je na 1,33 kune. A gdje su još listopad, studeni i prosinac kad cijene izvan žetvene sezone tradicionalno rastu.

Otkupna cijena kilograma kukuruza prošli je tjedan iznosila 1,60 kuna i bila je za 52 posto veća nego u istom, 39. tjednu prošle godine. Stočni ječam pak skočio je na 1,25 kuna, što je oko 26 posto više u odnosu na lani.

Najviše je povećana otkupna cijena kilograma suncokreta u zrnu: prosjek je prošli tjedan iznosio 3,74 kune, što je nevjerojatnih 72 posto skuplje nego u istom tjednu prošle godine. Otprilike u istom je rangu i soja: kilogram je u prosjeku stajao 4,25 kuna, odnosno 71 posto skuplje nego lani.

Opasna spirala inflacije prijeti novom padu standarda u Hrvatskoj, a dobavljači sve više strahuju od nestašica ključnih sirovina na tržištu. U svakom slučaju, čekaju nas teška jesen i zima.

Komentirajte prvi

New Report

Close