CA bez kupca, ali s novih 296 državnih milijuna

Autor: Darko Bičak , 23. studeni 2022. u 07:00
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Povećanje temeljnog kapitala provest će se na temelju ugovora o ulaganju zaključenom između Republike Hrvatske i Croatia Airlinesa, ulogom u novcu i izdavanjem novih redovitih dionica, navodi se u pozivu.

Croatia Airlines ulazi u novi krug dokapitalizacije u kojem će država nacionalnom zračnom prijevozniku osiguratii financijsku injekciju od gotovo 300 milijuna kuna. Naime, dioničari Croatia Airlinesa, u kojem država ima 98,76 posto dionica, trebali bi na izvanrednoj glavnoj skupštini 22. prosinca donijeti odluku o povećanju temeljnog kapitala za 296 milijuna kuna. Tako bi se temeljni kapital povećao sa 627,9 na 923,9 milijuna kuna, i to izdavanjem novih 29,6 milijuna redovnih dionica.

Povećanje temeljnog kapitala provest će se na temelju ugovora o ulaganju zaključenom između Republike Hrvatske i Croatia Airlinesa, ulogom u novcu i izdavanjem novih redovitih dionica, navodi se u pozivu. Sukladno Zakonu o tržištu kapitala, Croatia Airlines će provesti izdavanje dionica uz korištenje iznimke od objave prospekta. Krajem 2020. je Vlada donijela odluku o ubrizgavanju ukupno 600 milijuna u Croatia Airlines, a zbog koje je niskobudžetni Ryanair podnio tužbu i protiv hrvatskog prijevoznika Sudu EU. Prije desetak dana je ta tužba odbačena. Croatia Airlines je i dalje u procesu traženja strateškog partnera, a od brojnih igrača koji su se u proteklih 10-ak godina tu spominjali i dalje javni interes za našeg prijevoznika potvrđuje grčki Aegis Airlines.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Sramota ! Za čega ja crnčim i plaćam porez da netko radi s gubitkom i za*ebava se s mojim parama.

New Report

Close