Bruto premija osiguravatelja 5,66 milijardi kuna krajem lipnja, u padu segment života

Autor: Ana Blašković , 19. srpanj 2020. u 22:00
Kao i nakon krize 2008., pad premije koncentriran je u segmentu životnih osiguranja/Pixabay

Unatoč koronavirusu, prihod od premije osiguranja od automobilske odgovornosti porastao je gotovo 8%.

Prolazno vrijeme tržišta osiguranja na polovici godine je u blagom minusu; krajem lipnja ukupna zaračunata premija osiguravatelja dosegnula je 5,66 milijardi kuna, što je 2,3 posto lošije nego u istom lanjskom razdoblju, pokazuju kumulativni podaci Hrvatskog ureda za osiguranje.

Kriza s koronavirusom i prateće zatvaranje niza djelatnosti pa i posljedični gubitak prihoda građana i tvrtki odrazio se i na osiguranja. Slično nakon izbijanja velike financijske krize 2008. Godine, najvišu cijenu platio je segment životnih osiguranja u kojem se koncentrira najnoviji pad premije.

Skuplja AO polica

U segmentu neživotnih osiguranja, koja toj industriji generira dvije trećine premijskog prihoda, društva su uprihodila 4,2 milijarde kuna krajem lipnja. U odnosu na prošlu godinu bilježi se plus od 3,5 posto.

Pritom je fokus na osiguranju od odgovornosti za upotrebu motornih vozila sa zaračunatom premijom od 1,28 milijardi kuna. Prvih šest mjeseci ta vrsta osiguranja ostvarila su rast od 7,8 posto na godišnjoj razini, a ukupnoj premij njihov udio iznosi gotovo 23 posto.

16,5

posto pada bilježi premija od životnih osiguranja

Najveći dio premijskog kolača tu donosi obavezno auto osiguranje (AO) s 1,2 milijarde kuna. Unatoč koronavirusu, prihod od premije AO polica porastao je za 7,8 posto u odnosu na lanjsko razdoblje.

Prema podacima Hrvatskog ureda za osiguranje, u 2020. godini sklopljeno je 3940 polica više , ukupno 1.213.096 AO polica. Prosječna polica obvezno autoosiguranja u Hrvatskoj je bila 1000,45 kn, 60-ak kuna više nego prethodne godine.

Minusi na životnim osiguranjima

U segmentu životnih osiguranja osiguravatelji bilježe minuse gotovo na svim proizvodima. S ukupnom bruto premijom od 1,4 milijarde kuna rezultat na polovini godine 276 milijuna kuna slabiji nego krajem istog mjeseca 2019.

U relativnim terminima pad doseže 16,5 posto, a udarac industriji izvjesno ograničava činjenica da u ukupnoj premiji životni segment doprinosi s (tek) četvrtinom udjela. Vrijedi podcrtati da su sredinom prošle godine premije iz životnog osiguranja dosezale gotovo 29 posto ukupnog prihoda tog segmenta financijske industrije.

U strukturi, najveći udio ima klasično životno osiguranje s 1,17 milijardi kuna premije, 14,3 posto manje nego lani, koje čini petinu ukupne bruto zaračunate premije.

Slijede životna ili rentna osiguranja gdje ugovaratelj snosi rizik ulaganja sa 165,5 milijuna kuna premije, a koji bilježi pad za čak trećinu u odnosu na prošlu godinu.

Komentirajte prvi

New Report

Close