Brodotrogir Cruiseu jamstva za 2 sudbonosna kruzera, posao je vrijedan 78 milijuna eura

Autor: Marija Brnić , 01. prosinac 2020. u 10:50
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Riječ je o gradnji dva putnička broda za polarna krstarenja, poslu ukupno vrijednom 78 milijuna eura, ugovorenom još u kolovozu prošle godine, od kada se i rješavalo složeno pitanje oko potkoncesije.

Dva tjedna nakon što joj je odobrila prijenos koncesije na dio prostora na pomorskom dobru koje ima Brodotrogir, odnosno HBT, najmlađa tvrtka Kermas energije Brodotrogir Cruise od Vlade je dobila i još jednu podršku za očuvanje brodogradnje u Trogiru.

Za dvije novogradnje (362 i 363), odobrena su državna jamstva od po 25 milijuna eura po brodu, za osiguranje 80 posto avansnih uplata kupca u vrijednosti od 62,4 milijuna eura.Riječ je o gradnji dva putnička broda za polarna krstarenja, poslu ukupno vrijednom 78 milijuna eura, ugovorenom još u kolovozu prošle godine, od kada se i rješavalo složeno pitanje oko potkoncesije.

Naručitelji su tvrtke američkog investicijskog društva Delos Shipping, Delos Cruise Hull 1 i 2, a koji je inače fokusiran na ulaganja u brodograđevnu industriju i u svojoj floti ima 58 različitih brodova. Nakon što ugovori stupe na snagu, a za što su uvjet garancija kupcu za avansne uplate, dovršetak je planiran za 26 mjeseci za prvi, te još četiri mjeseca nakon toga za drugi kruzer. Njihova gradnja za Brodotrogir je doslovno pitanje opstanka na životu, kratko je prokomentirao vladinu pozitivnu odluku direktor Brodotrogir Cruisea Mateo Tramontana, koji je ujedno i čelni čovjek ostalih tvrtki iz sustava trogirskog brodogradilišta u kojem je zaposleno oko 400 radnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close