Bransonova Virgin grupa nije odustala od širenja u Kinu

Autor: Josip Jagić , 06. prosinac 2005. u 02:00

Virgin nije odustao od planova o stjecanju udjela na najvećem svjetskom telekomunikacijskom tržištu, onom u Kini, izjavio je vlasnik Virgin grupe Richard Branson. Branson je prošlog mjeseca najavio kako će uskoro uložiti oko 300 milijuna dolara u joint venture na kineskom tržištu i kako o tome trenutno pregovara s jednim neimenovanim telekomunikacijskim operaterom. Mediji spekuliraju kako bi to mogao biti China Telecom Corp., najveći kineski fiksni operater, ali i China Unicom, najveći mobilni operater na tom tržištu. Virgin Mobile holdings, kompanijin ogranak za mobilnu telefoniju, slične je poslove sklopio na američkom i australskom tržištu.
Iako Virgin neće moći djelovati kao virtualni mobilni operater, jer to kineski zakoni ne dopuštaju, Branson očekuje kako bi ulaganje moglo biti realizirano u sljedeće dvije godine. Kinesko tržište mobilnih komunikacija je najveće na svijetu, s 383 milijuna korisnika, koje opslužuju dvije kompanije, Unicom i China Mobile.
Dionice Virgin Mobilea porasle su ove godine 37 posto i napokon dosegle rekordnu razinu od 345 penija nakon što je britanski NTL, telekomunikacijska i kablovska kompanija, ponudio 835 milijuna funti za preuzimanje Virgin Mobilea. NTL je spreman platiti 323 penija u gotovini ili 0,093-postotni dio svoje pojedinačne dionice za dionicu Virgina.
NTL bi ovim preuzimanjem, drugim po veličini ove godine, proširio svoju ponudu koja uključuje fiksnu telefoniju, internet i kablovsku televiziju s mobilnom telefonskom mrežom. NTL je u listopadu za 6 milijardi dolara preuzeo i konkurentsku kablovsku kompaniju Telewest, i tako stekao tržište od ukupno 5 milijuna korisnika.
“Za vlasnika Virgina Richarda Bransona ovo je sigurno dobar posao”, tvrdi telekomunikacijski analitičar Julian Hewett: “Virginov brend se tako snažno širi”.
Telekomunikacijske i medijske kompanije traže načine da svojim korisnicima pruže i usluge komuniciranja i zabave, a njihovim spajanjem dodatno bi se zamaglila dosadašnja razlika između tih industrija.

Komentirajte prvi

New Report

Close