Bitcoin prešao 18.000 dolara, sve je bliži rekordnoj cijeni iz 2017.

Autor: Tomislav Pili , 19. studeni 2020. u 07:21
Trenutna tržišna kapitalizacija od 337,2 milijarde dolara viša je nego pri prethodnoj rekordnoj cijeni/REUTERS

Razloge rastu dio analitičara vidi u nezabilježenim monetarnim i fiskalnim poticajima, ali i većem interesu financijskih kompanija.

Vrijednost bitcoina približava se rekordnoj razini postignutoj krajem 2017. godine, a zagovornici te najpopularnije digitalne valute ističu kako je ovaj uspon na mnogo održivijim temeljima nego prethodni.

Cijena te kriptovalute u srijedu je prešla 18.000 dolara, što je najviša razina od 20. prosinca 2017. godine.

Prema podacima CoinDeska, u srijedu ujutro bitcoin je vrijedio gotovo 9 posto više nego prethodni dan i kretao se oko 18.170 dolara. Time bitcoin nastavlja s odličnom izvedbom u ovoj godini tijekom koje mu je vrijednost skočila više do 150 posto.

Razloge ovakvom rapidnom rastu dio analitičara vidi u do sada nezabilježenim monetarnim i fiskalnim poticajima kao odgovoru na krizu izazvanu pandemijom koronavirusa, ali i interesu financijskih kompanija, poput Fidelityja, Squarea i PayPala.

Bitcoin je sada vrlo blizu rekordne cijene od 19.783 dolara koju je dosegnuo koncem 2017. godine. Podsjetimo, početkom 2018. balon kriptovaluta se rasprsnuo, a vrijednost bitcoina te je godine pala sve do 3122 dolara.

Međutim, izračun CoinMarketCapa pokazuje da trenutna tržišna kapitalizacija bitcoina iznosi 337,2 milijarde dolara, više nego pri prethodnoj rekordnoj cijeni kada je kapitalizacija dosegla 331,8 milijardi dolara.

„Tržišna kapitalizacija sada je viša unatoč tome što ta kriptovaluta vrijedi nešto manje jer je danas više bitcoina u optjecaju nego 2017. godine“, pojašnjava za CNBC Adam Vettese, analitičar internetske investicijske platforme eToro.

Vettese dodaje da je broj bitcoina u optjecaju u zadnje tri godine porastao za 10,75 posto. Podsjetimo, ukupan broj bitcoina koji mogu biti „izrudareni“ ograničen je na 21 milijun.

Komentirajte prvi

New Report

Close