Bitcoin i američke tehnološke dionice financijaši smatraju najvećim balonima

Autor: Tomislav Pili , 20. siječanj 2021. u 22:00
Foto:Pixabay

Polovica ispitanika bitcoin je ocijenilo najvišom ocjenom na ljestvici od 1 do 10, a ocjenu višu od 7 tehnološkim je dionicama dalo 83 posto ispitanika.

Bitcoin i američke tehnološke dionice trenutno su najveći baloni na globalnom financijskom tržištu, pokazalo je istraživanje koje je među investitorima provela Deutsche Bank.

Istraživanje provedeno između 13. i 15 siječnja među 627 financijskih profesionalaca ustanovilo je da golema većina, čak njih 89 posto, smatra da u nekim klasama financijske imovine postoji balon. Među tim klasama, bitcoin i tehnološke dionice iz SAD-a na vrhu su liste.

Pri tome financijaši percipiraju najpopularniju kriptovalutu kao ekstremniji slučaj, pa je polovica ispitanika bitcoin ocijenilo najvišom ocjenom na ljestvici od 1 do 10.

Zaslužne za brzi oporavak

Američke tehnološke dionice idući su veliki balon, stoji u istraživanju Deutsche Bank s prosječnom ocjenom od 7,9. Ocjenu višu od 7 tehnološkim je dionicama dalo 83 posto ispitanika.

Podsjetimo, upravo su tehnološke dionice najzaslužnije za brzi oporavak američkog dioničkog tržišta tijekom prošle godine nakon što je u ožujku – izbijanjem pandemije – došlo do panične rasprodaje dionica.

Pri tome je predvodnik bila dionica američkog proizvođača električnih automobila Tesla čija je cijena tijekom 2020. skočila za 700 posto, a njezina prvog čovjeka Elona Muska nedavno učinila najbogatijim na svijetu. Investitori također smatraju da bitcoin i dionica Tesle imaju više šansi da u idućih godinu dana izgube na vrijednosti nego da poskupe.

„Kada ih konkretno upitate o sudbini bitcoina i Tesle u idućih 12 mjeseci, većina ispitanika smatra da je vjerojatnije da će se njihova vrijednost prepoloviti nego udvostručiti, s time da je Tesla ranjivija po mišljenju ispitanika“, ističe Deutsche Bank.

U posljednjih nekoliko mjeseci bitcoin je zabilježio rapidno povećanje vrijednosti. Ta je kriptovaluta prije dva tjedna dosegla rekordnu cijenu od 42.000 dolara, da bi potom uslijedio oštar pad.

U srijedu oko 13.30 sati bitcoinom se trgovalo po 34.705 dolara, po podacima CoinMarketCapa što je 6,3 posto niže nego dan ranije. Ipak, u odnosu na dno dosegnuto lanjskog ožujka kada je i tu klasu imovine zahvatila rasprodaja, cijena je trenutno viša za čak 800 posto.

Iako financijaši smatraju da su se na financijskom tržištu pojavili baloni, nejasno je što bi ih moglo ispuhati. Naime, labava monetarna politika koja podržava stvaranje financijskih balona vrlo vjerojatno bit će i dalje prisutna.

Premalo cijepljenih

Tako 71 posto ispitanika tvrdi kako ne vjeruje da će američka središnja banka zaoštriti svoju politiku prije kraja ove godine. Međutim, četvrtina ispitanika vjeruje da bi nepovoljno na balone mogao utjecati slabašan ekonomski rast.

Naime, ekonomski oporavak ovisi o napretku kampanje cijepljenja, a 41 posto ispitanika smatra kako kampanja slabo napreduje dok 22 posto smatra da ide bolje od očekivanja. Malo više od polovice ispitanika smatra da će se život vratiti u normalu do kraja ove godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close