Nakon izgubljenih milijardi u američkim bankama, najveći švedski mirovinski fond mijenja strategiju

Autor: Ana Blašković , 05. travanj 2023. u 12:33
Foto: Reuters

Najveći švedski fond smijenio je čelnicu dioničkog portfelja i mijenja strategiju.

Nakon što najveći švedski mirovinski fond Alecta u propasti američkih banaka prošlog mjeseca ostao bez dvije milijarde dolara i potom najavio plan za smanjenje izloženosti riziku, dioničari su se zahvalili Liselott Ledin zaduženoj za dionička tržišta, piše Bloomberg.

Mirovinski fond najavio je da će smanjiti velike udjele u kompanijama daleko od matičnog tržišta, a vršiteljicom dužnosti za upravljanje portfeljem imenovana je Ann Grevelius.

Ledin, koja je službeno na odmoru, ključna je osoba odgovorna za to da Alecta postane jedan od najvećih dioničara u propalima Silicon Valley Bank SVB Financial grupi, Signature banci te posrnuloj First Republic banci.

Magnus Billing, izvršni direktor najvećeg švedskog mirovinskog fonda Alecta/Reuters

Poljuljano povjerenje
”Gubici u američkim bankama ozbiljno su narušili povjerenje klijenata u Alectu i njeno upravljanje kapitalom”, rekao je glavni izvršni direktor mirovinskog fonda Magnus Billing u priopćenju. “Na nama je da sada dokažemo da ponovno zaslužujemo povjerenje”, rekao je Billing dodajući da “Alectino upravljanje kapitalom treba novi početak i novu upravu”.

Nijedan drugi mirovinski fond nije se kladio na tri zajmodavca u tolikoj mjeri kao Alecta, piše Bloomberg. Glasnogovornik fonda je objavio je da ne očekuje povrat ulaganja u SVB i Signature banku te da je portfelj u First Republicu prodan s gubitkom.

Vijest o izgubljenih dvije milijarde dolara iz mirovinskog fonda izazvala je bijes javnosti u Švedskoj gdje Alecta upravlja sa štednjom 2,6 milijuna privatnih osoba. Fond je nedavno prodao udjele u dvije lokalne banke, Svenska Handelsbanken AB i Swedbank AB, odlučivši ulagati u nišne američke banke.

Gubici na američkom tržištu tek će marginalno utjecati na solventnost jer pod upravljanjem ima još 1,2 bilijuna kruna imovine, no potaknuli su širu raspravu. Mirovinski fond pokrenuo je internu istragu investicijskih procesa koje pomno prate vlada i Riksbank, a zanimati su se počele švedske financijske vlasti.

Prema posljednjim dostupnim podacima, Alectin najveći inozemni udio na kraju prošle godine bio je Microsoft u kojem je fond imao 5,2 posto dioničkog portfelja. Također, 4 posto portfelja uloženo je u Googleovu matičnu kompaniju Alphabet, a tri posto u TJX Cos, maloprodajni lanac jeftine odjeće i dekora za dom.

2

milijarde dolara izgubio je fond prošlog mjeseca u propasti banaka u SAD-u

Narušeno povjerenje
Dojučerašnja izvršna direktica Ledin, 28-godišnja je veteranka Alecte koja je u fondu započela karijeru kao financijska analitičarka 1995., stoji na LinkedInu. U kompaniji je prošla niz pozicija, uključujući voditeljicu portfelja i voditeljicu istraživanja kapitala.

Švedski mirovinski sustav dopušta građanima da dio štednje ulože u fondove po vlastitom izboru. Izgube li Šveđani povjerenje u Alectu, fondu prijeti povlačenje sredstava u druge fondove. Dosada je bilo malo dokaza koji upućuju na to da su to ljudi doista učinili. Prošlog tjedna Alecta je dobila petogodišnji ugovor za upravljanje mirovinskom štednjom za službenike koji aktivno ne biraju fond s kojim će raditi.

Komentirajte prvi

New Report

Close