Bez nasljednika je 30% tvrtki ugroženo

Autor: Marija Brnić , 06. studeni 2019. u 21:59
Foto: Getty Images

Ova problematika ne muči samo Hrvatsku u kojoj je val osnivanja tvrtki krenuo s tranzicijom i sada se, nakon tri desetljeća dolazi u fazu traženja rješenja za nastavak rada tih tvrtki.

Problem izostanka prijenosa vlasništva u obiteljskim malim i srednjim poduzećima nije se u protekle četiri godine, otkad se ovu tematiku u Hrvatskoj ozbiljnije prati, bitno promijenio. Na jučerašnjem Forumu obiteljskih poduzeća i prijenosa poslovanja direktorica Centra za politiku razvoja malih i srednjih poduzetnika i poduzeća (CEPOR) Mirela Alpeza upozorila je kako osnivači i vlasnici više od 16 tisuća takvih tvrtki u dobi iznad 55 godina, a zapošljavaju više od 180 tisuća radnika, podcjenjuje taj problem i prema procjenama CEPOR-a dovode u pitanje opstanak trećine poduzeća.

Razlozi za takav pristup su različiti, od nespremnosti poduzetnika da prepuste tvrtke do nezainteresiranosti nasljednika za preuzimanje posla, no Alpeza ističe i nedovoljnu institucionalnu potporu za očuvanje ovih biznisa, koja bi poduzetnike vodila kroz proces prodaje ili drugi oblik prijenosa vlasništva. Takav ekosustav po njenim riječima treba obuhvatiti institucije, savjetnike i financijske institucije.

Ova problematika ne muči samo Hrvatsku u kojoj je val osnivanja tvrtki krenuo s tranzicijom i sada se, nakon tri desetljeća dolazi u fazu traženja rješenja za nastavak rada tih tvrtki. Na Forumu su izneseni i podaci Europske komisije po kojima u EU posluje oko 150 tisuća malih i srednjih tvrtki čijem se prijenosu vlasništva ne pristupa ozbiljno i time ugrožava oko 600 tisuća radnih mjesta. Tek između 15 i 30 posto obiteljskih tvrtki u EU preuzimaju nasljednici. Zanimljiv je primjer sustava za pomoć u prijenosu vlasništva predstavila Laura Sallent Cucurella iz španjolske regije Katalonije, gdje je uspostavljen svojevrsan “one stop shop” koji povezuje vlasnike tvrtki s poduzetnicima koji ne žele startati od samog početka, nego upravo preuzeti i razvijati uhodan biznis.

Komentirajte prvi

New Report

Close