Barel nafte stabilno ispod 75 dolara

Autor: Poslovni dnevnik , 14. svibanj 2023. u 22:00
Trgovce naftom zabrinuli podaci s tržišta rada u SAD-u i pad kreditiranja u Kini/Shutterstock

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila gotovo nepromijenjena u odnosu na jučerašnje zatvaranje trgovine i iznosila je 74,93 dolara.

Cijene nafte stabilizirale su se u petak ispod razine od 75 dolara, balansirajući između procjena o nedostatnoj opskrbi i signala o posustajanju američkog i kineskog gospodarstva.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila gotovo nepromijenjena u odnosu na jučerašnje zatvaranje trgovine i iznosila je 74,93 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u minusu 1,43 dolara.

Značajnijih promjena u cijeni nije danas bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 70,91 dolar. Jučer je zaključio trgovinu u minusu 1,69 dolara. Trgovce su jučer zabrinuli povećanje broja zahtjeva za isplatom naknada za nezaposlenost u SAD-u i neočekivano snažan pad novih kredita u u Kini u travnju, koji je potaknuo strahovanja da postpandemijski oporavak posustaje.

Potrošačke cijene u Kini porasle su u travnju slabije nego u ožujku, a proizvođačke cijene smanjile su se snažnije no što se očekivalo.

Trgovci strahuju i zbog odgođenih pregovora kabineta američkog predsjednika Joea Bidena i Kongresa o podizanju plafona državnog zaduživanja. SAD-u prijeti financijska i ekonomska katastrofa ako Kongres ne podigne plafon, upozorila je u petak ministrica financija Janet Yellen.

Protuteža makroekonomskim i fiskalnim problemima bila je prognoza analitičara da bi se manjak u opskrbi naftom mogao produbiti u drugoj polovini godine.

Analitičari se pri tome pozivaju na procjenu Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da bi potražnja za njezinom naftom u drugoj polovini godina mogla biti veća za 90.000 barela dnevno no što su do sada prognozirali. Ukupna potražnja za naftom trebala bi se povećati za 2,23 milijuna barela dnevno, procjenjuju u OPEC-u. 

Komentirajte prvi

New Report

Close