Barel nafte najskuplji u više od godinu dana

Autor: Poslovni dnevnik , 15. veljača 2021. u 22:00
Na rast cijena goriva utjecala je i disciplina OPEC-a u smanjenju proizvodnje/REUTERS

Poskupljenje je rezultat očekivanja da će dodatni ekonomski poticaji u SAD-u ubrzati oporavak potražnje.

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle oko 5 posto i dosegnule najviše razine u više od godinu dana, što se zahvaljuje nadi da će nove poticajne mjere ubrzati oporavak američkog gospodarstva i podržati rast potražnje za “crnim zlatom”.

Cijena barela na londonskom tržištu prošloga je tjedna porasla 5,3 posto, na 62,43 dolara, najvišu razinu od 22. siječnja prošle godine. Na američkom je tržištu, pak, barel poskupio 4,7 posto, na 59,47 dolara, najvišu razinu od 9. siječnja prošle godine.

Čeka se zeleno svjetlo

Snažan rast cijena nafte drugi tjedan zaredom zahvaljuje se nadi trgovaca da će američki Kongres uskoro prihvatiti prijedlog predsjednika Joea Bidena o dodatnom paketu fiskalnih poticaja gospodarstvu vrijednom 1.900 milijardi dolara.

Republikanski zastupnici u Kongresu protive se još jednom izdašnom paketu poticaja jer bi to dodatno povećalo proračunski deficit i javni dug, no demokrati imaju prevagu u oba doma parlamenta, pa trgovci vjeruju da će većina Bidenovih prijedloga dobiti zeleno svjetlo.

Novi paket poticajnih mjera trebao bi ubrzati oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva od koronakrize i pomoći milijunima Amerikanaca koji su zbog izbijanja pandemije koronavirusa ostali bez posla.

Trgovce su ohrabrile i vijesti o napretku u distribuciji cjepiva protiv COVID-19, kao i padu broja novozaraženih, pa se nadaju skorašnjoj normalizaciji društvenog i gospodarskog života.

Sklonost riziku

“Očekivani poticaji u SAD-u i napredak u cijepljenju vjerojatno će podržavati sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama i pružati podršku naftnom tržištu”, kaže Jim Ritterbusch, predsjednik u tvrtki Ritterbusch and Associates. Rast cijena nafte posljednjih tjedana zahvaljuje se i disciplini OPEC-a i njegovih saveznika u provedbi sporazuma o smanjenju proizvodnje.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i saveznici produljili su nedavno sporazum o smanjenju proizvodnje, koji je prošle godine podržavao rast cijena, nakon oštrog pada na početku izbijanja koronakrize.

OPEC i njegovi saveznici već dulje vrijeme koordinirano smanjuju proizvodnju za 7,2 milijuna barela dnevno kako bi je uskladili sa smanjenom potražnjom.

Komentirajte prvi

New Report

Close