Banke u Sloveniji na Ustavnom sudu uspjele srušiti zakon o ‘švicarcu’

Autor: Tomislav Pili , 20. prosinac 2022. u 07:12
Kao i u Hrvatskoj, krediti u švicarskom franku bili su popularni u Sloveniji u prvoj polovici 2000-ih godina/D. Jaramaz/PIXSELL

Protuustavnom proglašena regulativa zbog koje su banke trebale platiti 300 milijuna eura.

Nakon jučerašnje nove odgode sjednice Građanskog odjela Vrhovnog suda koja će zauzeti pravno shvaćanje o učincima Sporazuma o konverziji kredita u švicarskom franku, odluka koju željno iščekuje 55.000 dužnika, ali i banke, trebala bi biti objavljena danas.

Pravnim shvaćanjem trebalo bi se konačno razriješiti je li konverzija kredita u švicarskim francima u euro bila pravedno obeštećenje, kako smatraju banke, ili ipak nije, kako tvrde dužnici.

Nije zadovoljen uvjet
Dok se čeka odluka koja bi banke, po nekim procjenama, mogla stajati i do 25 milijardi kuna, banke u susjednoj Sloveniji nedavno su izvojevale svojevrsnu pobjedu. Kako prenose tamošnji mediji, prošloga je tjedna Ustavni sud ocijenio neustavnim zakon koji je podijelio troškove između banaka i dužnika.

2015.

godine švicarska središnja banka ukinula je ograničenje tečaja

Zakonom su banke mogle pretrpjeti trošak od 300 milijuna eura. U odluci slovenskog Ustavnog suda stoji da je cjelokupni zakon retroaktivan jer se primjenjuje na ugovore o kreditu sklopljene između 2004. i 2010. godine, čak i ako uvjet retroaktivnosti nije zadovoljen.

Takva retroaktivnost stvara “sistemsku reviziju ugovora o kredita denominiranih u švicarskom franku koji su dogovoreni prije nego što je zakon stupio na snagu”. Iako to samo po sebi ne bio dovoljan razlog za proglašavanje zakona neustavnim, Ustavni je sud utvrđivao je li zadovoljen uvjet posebnog javnog interesa.

Uglavnom, taj uvjet nije zadovoljen, ocijenili su ustavni suci. Inače, zakon je prošao u slovenskom parlamentu u veljači ove godine nakon godina usuglašavanja slovenske udruge dužnika, uz pomoć gornjeg doma parlamenta.

Dužnici su tvrdili kako prilikom podizanja kredita nisu dovoljno informirani o tečajnim rizicima te su čak optužili dio banaka da su ih doveli u zabludu.

Povratak pravne države
Čim je zakon stupio na snagu, slovenska Udruga banaka zatražila je ocjenu ustavnosti. Bankari su tvrdili kako na taj način svaki ugovor sklopljen u Sloveniji je otvoren za retroaktivne promjene. Udruga banaka također je argumentirala kako potencijalno dovođenje u zabludu treba biti dokazano u svakom pojedinačnom slučaju.

Kako navode slovenski mediji, bankari smatraju odluka Ustavnog suda nije njihova pobjeda, već povratak pravne države u Sloveniji. Središnja banka je pak priopćila kako klijenti jesu bili slabija strana u ugovornom odnosu s bankama, ali da zakon nije na pravi način riješio taj problem.

Kao i u Hrvatskoj, krediti u švicarskom franku bili su popularni u Sloveniji u prvoj polovici 2000-ih godina, no mjesečne rate dužnicima su snažno skočile nakon 2015. kada je švicarska središnja banka ukinula ograničenje tečaja.

Komentirajte prvi

New Report

Close