Banke s rekordnom dobiti od 500 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 26. lipanj 2018. u 13:56
Domaće tvrtke boje se podizati kredite/ Duško Marušić/PIXSELL

Rast zarade je posljedica ubrzane konsolidacije bankarskog sektora u Srbiji, a ne povećanje depozita i kredita.

AIK banka, u vlasništvu Miodraga Kostića, 2017. godine prvi put je bila vodeća po visini ostvarene dobiti u Srbiji, a slijede Banca Intesa, Komercijalna banka, UniCredit i Raiffeisen banka.

U sektoru osiguranja, prema ukupnoj premiji najveći tržišni udjel imalo je Dunav osiguranje, iza kojeg se nalaze Generali, DDOR, Wiener Stadtische i Triglav osiguranje. Iako su banke lani ostvarile najveću dobit još od pretkrizne 2008. godine, struktura ostvarenih rezultata upozorava da još nije vrijeme za slavlje, rečeno je na predstavljanju publikacije Financije TOP 2017/18 časopisa Biznis i financije.

Prema podacima časopisa, banke u Srbiji su povećale dobit sa 18,4 milijardi dinara u 2016. godini na čak 63,6 milijardi dinara u 2017., dok je u sektoru osiguranja ukupna zarada iznosila 6,6 milijardi dinara, što je rast od 16,9%. "Banke su prošle godine ostvarile rekordnu dobit od pretkrizne godine u ukupnom iznosu od oko 500 milijuna eura, ali ne po osnovu svoje osnovne djelatnosti, prikupljanja depozita i kreditiranja, već je to posljedica ubrzane konsolidacije tog sektora i čišćenja bilanca od problematičnih kredita", rekao je broker Nenad Gujaničić.

Prema njegovim riječima, uz niske kamate na kredite nema rasta bankarskih pozajmica, jer nema gospodarskog rasta. "Strane kompanije koje dolaze u Srbiju koristeći državne subvencije uzimaju kredite od svojih matičnih banaka, a domaće tvrtke, suočena s nelojalnom konkurencijom, financiraju se iz domaćih izvora i ne uzimaju kredite jer se plaše nove financijske krize", rekao je Gujaničić.  Prema njegovoj ocjeni, sve dok ne budu jednaki uvjeti na tržištu za sve sudionike neće biti rasta kreditne zaduženosti, a time ni ekonomskog rasta. 

Komentirajte prvi

New Report

Close