Banke nespremne za pravila o lošim kreditima

Autor: Poslovni dnevnik , 13. studeni 2016. u 22:00
Novi propis traži rezervaciju već kod odobravanja kredita/FOTOLIA

Zajmodavci još daleko od IFRS 9 propisa.

Banke u Europskoj uniji nisu potpuno spremne za promjenu računovodstvenih propisa koja će ih prisiliti da puno ranije obračunavaju rezervacije za nenaplative kredite, upozorio je europski bankovni regulator.

"Na strani kvalitete, izvješće naglašava činjenicu da su do prosinca 2015., kada je provjera počela, banke u cjelini bile tek u početnoj fazi priprema za provedbu IFRS 9, iako su one veće po svemu sudeći ipak odradile nešto veći posao", objavila je Europska agencija za banke (EBA). Prema novim će propisima banke morati rezervirati određeni iznos za slučaj problema s povratom već prilikom odobravanja kredita.

Time europski regulatori žele ojačati banke i spriječiti posezanje za državnom pomoći po uzoru na praksu iz razdoblja financijske krize od 2007. do 2009. godine. Banke će tako morati formirati zaštitne mehanizme prije no što nastupe problemi dok prema važećim knjigovodstvenim propisima nisu obvezne rezervirati novac sve dok klijenti uredno vraćaju kredite. "Treba također napomenuti da su banke u vrijeme provjere tek trebale donijeti neke ključne odluke o računovodstvenim mjerama", navodi se u izvješću.

Komentirajte prvi

New Report

Close